Община Русе иска да изтегли заем от 8 милиона лева за покупка на тролейбуси

0
Прогнозната стойност за доставката на 15-те тролейбуса е 14 250 000 лева без ДДС
Прогнозната стойност за доставката на 15-те тролейбуса е 14 250 000 лева без ДДС Снимка: Община Русе

Прогнозната стойност за доставката на 15-те тролейбуса е 14 250 000 лева без ДДС

Община Русе иска съгласието на общинските съветници за теглене на краткосрочен заем от 8,1 милиона лева за закупуване на 15 тролейбуса. Това се налага от необходимостта от значителен финансов ресурс за изпълнение на дейностите по доставка на електрически превозни средства по ОП „Околна среда“, проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе, информира Русе Медиа.

Община Русе към настоящия момент е доставила 20 електробуса, 20 зарядни станции – бавни и 4 броя бързи, на обща стойност от безвъзмездна финансова помощ 21 960 000 лв. В ход е обществена поръчка за закупуване на 15 броя тролейбуси, за които е необходимо да се осигури финансов ресурс за окончателно плащане. Прогнозната стойност за доставка на тролейбусите е 14 250 000 лв. без ДДС. За окончателните разплащания по проекта ще са необходими заемни средства в размер на 8 120 000 лв.

За да се осигурят тези средства, Община Русе предлага да се възползва от облекчението, което се съдържа в чл.19а от Закона за общинския дълг, и да кандидатства за финансиране от Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ ЕАД.

Сключването на договора с фонда ще бъде стартирано след сключване на договора за доставка на тролейбусите. Покриването на главницата на дълга ще бъде осъществено след верифициране на сумите, платени на изпълнителите, и искане за възстановяване на изразходени средства от Управляващия орган.

Срокът на погасяване ще бъде до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване. Източници за погасяване на главницата ще бъдат плащанията от Управляващия орган, от възстановено ДДС по проекта и/или от собствени бюджетни средства.

Максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083 %.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Бай Стефан
    Фазомера изгоря.Риба ще ловя..... :-)
  • 3
    6
    До 4:
    Тоя въпрос – към бай Стефан!
  • 6
    5
    Русенец
    Не тролеи, а електробуси за работещите в източна промишлена зона ще докарват постоянно приход. Там са Монтюпе, Вите, Керос а сега и новият за печките, както и още 5 или 6 фирми. Има и жилищни блокчета с население сред фирмите. Големите фирми си имат собствен служебен транспорт. Защо града да не продава билетчета и карти за всички, които сега ходят с лични автомобили на работа там?
  • 8
    4
    Въпрос?
    Кой тупна бакъра от мрежата на тролеите? Колко всъщност има или липсва?
  • 9
    3
    Свидетел
    В края на 90-те години имаше по трасето до Дунав Мост медни проводници по цялата мрежа на тролейбусният транспорт.Някой ако помни имаше автобусна линия,много удобна 101-ва линия.Беше обслужвана от "Икарус" .Удобна за живеещите и работещите в Източна промишлена зона,обслужваща маршрут,Липник,Борисова,Охлюва,бул.България.Удобма за живущи в района на Троянски блокчета,Охлюва,Здравец,ТЕЦ и.т.н. Имаше и временно мосля тролей,но каква линия? Не помня.Помислете да разширите мрежата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари