Обсъжда се по-нисък ДДС върху сметките за ток, парно, вода и лекарства

0
Месечната сметка за лекарства в домакинството на Стефка Стефанова е над 200 лева. Тя се надява по-ниският данък добавена стойност да облекчи месечния ѝ бюджет
Месечната сметка за лекарства в домакинството на Стефка Стефанова е над 200 лева. Тя се надява по-ниският данък добавена стойност да облекчи месечния ѝ бюджет Снимка: bTV

По-нисък ДДС за ток, вода, парно и лекарства. Такава идея обсъдиха коалиционните партньори

 Това може да стане с актуализацията на бюджета лятото, предаде bTV

Месечната сметка за лекарства в домакинството на Стефка Стефанова е над 200 лева. Тя се надява по-ниският данък добавена стойност да облекчи месечния ѝ бюджет.

„Поне 50 лева бих усетила, по-малко едва ли, защото те по един, по два отиват“, казва Стефка.Фармацевтите отчитат, че хората, на които се налага да купуват много скъпи лекарства, ще бъдат облекчени при намаляване на данъка. „Една опаковка се движи в порядъка на ‪100 - 200 лева, което стига за месец, което не е малко перо. Там ако падне ДДС-то, ако за годината си купувал 12 опаковки, да кажем, за годината ще си купиш 13“, казва собственикът на аптека Мая Попова.

Другите идеи в помощ на домакинствата, предложени от БСП, са намаляване на ДДС за ток, вода и парно, необлагаем мимимум, преизчисляване на пенсиите и таван на цените.

Намаляване на акцизите на горивата, поетапно повишаване на прага на регистрация на фирмите по ДДС, премахване на митническите ставки за поскъпващи стоки предлагат от „Демократична България“. „Част от тези мерки, ако не всичките, всъщност са част от коалиционното споразумение. Така, че вече по него има принципно разбирателство“, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

От „Продължаваме промяната“ и ИТН не обявиха конкретни мерки, но одобриха някои идеи.

Разговорите в коалицията ще продължат и през следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари