Обсъдиха мерки за по-качествен живот на хората с увреждания

0
Иванка Шалапатова: Необходими са нормативни промени за пълноценното включване на хората с увреждания в обществото
Иванка Шалапатова: Необходими са нормативни промени за пълноценното включване на хората с увреждания в обществото Снимка: МТСП

Иванка Шалапатова: Необходими са нормативни промени за пълноценното включване на хората с увреждания в обществото

Заложените в Управленската програма на правителството мерки за усъвършенстване на политиката за хората с увреждания бяха обсъдени от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания. В днешната им среща в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) участва и заместник-министър Гинка Машова, съобщиха от МТСП.

Сред приоритетите на МТСП е повишаването на качеството на живот на хората с увреждания още от ранна детска възраст и осигуряването на възможности за тяхната трудова реализация“, заяви министър Шалапатова. „Необходимо е разработването на нормативни промени за повишаване на ефективността на политиката за хората с увреждания с фокус върху пълноценното им участие в обществото“, каза още Иванка Шалапатова. Като ключов фактор за осъществяването на тази цел тя подчерта интегрираната работа с други институции, сред които Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и активното участие на организациите на хората с увреждания.

Акцент в разговора бяха и мерките за осигуряване на повече работни места за хората с увреждания. Това ще бъде сред основните цели на предстоящите промени в Закона за насърчаване на заетостта, информира заместник-министър Гинка Машова.

През 2022 г. по програми и насърчителни мерки по Закона за насърчаване на заетостта са включени в заетост и обучение 2 690 души с увреждания. До края на 2023 г. е планирано по Програма „Развитие на човешките ресурси“ да бъде обявена операция „Устойчива заетост за хора в неравностойно положение“, която се очаква да подобри достъпа до пазара на труда за най-малко 3 600 души. Осигуряването на възможности за обучения и разкриване на нови работни места в социалните предприятия ще са основна цел на друга предстояща процедура - „Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво“. Очаква се мярката да обхване 1 970 души в неравностойно положение, а 1 044 участници да започнат нова работа.

Министър Шалапатова обърна внимание, че качественото предоставяне на подкрепа изисква промяна и на политиките, насочени към работещите в системата на социалните услуги. „Необходимо е цялостно решение, свързано не само с осигуряването на адекватните възнаграждения, но и с подобряване на условията на труд, повишаване на компетенциите и възможностите за постоянно учене на професионалистите в социалната сфера“, подчерта тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари