Обнадеждаваща прогноза от ЮАР: Омикрон почти със сигурност е краят на пандемията

1
Очакванията са, че този вариант на SARS-CoV-2 ще доведе до това, че заболяването, познато като COVID-19, ще се превърне в сезонно
Очакванията са, че този вариант на SARS-CoV-2 ще доведе до това, че заболяването, познато като COVID-19, ще се превърне в сезонно

Омикрон вариантът най-вероятно ще се окаже вирусът, който ще сложи край на глобалната пандемия, продължаваща вече близо 2 години

Това показват данни от проведено в Република Южна Африка (ЮАР), където всъщност за пръв път бе секвениран вируса. За разлика от стотиците „експерти“ по света и у нас, които продължават да говорят за това как следващата вълна ще е много стръмна, южноафриканските учени изглежда са проверили реално данните и са достигнали до интересни заключения, пише Флагман.бг

Едно от тях например е, както сме писали вече многократно, че почти със сигурност този вариант на SARS-CoV-2 ще доведе до това, че заболяването, познато като COVID-19, ще се превърне в сезонно, обхващащо огромни порции от населението всяка зима (в северното полукълбо) и стихващо през пролетта и лятото. Всъщност този феномен у нас се наблюдава вече втора година, поне донякъде.

Реално последното проучване от ЮАР демонстрира, че процентът на хоспитализациите през настоящата омикрон вълна е спаднал до 4.5%, сравнено с 21% при предходните вълни. Това е спад от близо 450%. В същото време тези от пациентите, за които все пак се е наложило интензивно лечение, са били в болницата за значително по-кратък период. В проведеното проучване се забелязва още интересен детайл, който снощи бе потвърден и от Министерството на здравеопазването в Канада – близо 2/3 от хоспитализираните с омикрон са били настанени в лечебно заведение по други причини, но впоследствие са дали положителна проба за вируса. С други думи – те са прекарали заболяването напълно безсимптомно, но въпреки това са описвани като ковид случаи.

Припомняме още думите на шефа на СЗО Тедрос Габрейесус, който преди месец предупреди, че „никоя държава няма да излезе от пандемията с бустерни дози“. Това се потвърждава и от статистиката, която излиза всеки ден в световен мащаб, където въпреки огромния процент на ваксинация, отново се забелязват рекорди по брой нови случаи, докато в същото време хоспитализациите са изключително малко. Дали това се дължи на ваксините или на новия вариант обаче ще стане ясно на по-късен етап.

Още по-добра новина е, че въпреки продължаващата пандемия и заплахите от нова вълна, акциите на авиокомпаниите растат скорострелно нагоре, което някои анализатори интерпретират като ясен знак, че съвсем скоро ограниченията при този вид транспорт вероятно ще отпаднат, а туризмът ще може отново да вземе глътка въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари