Областният на Русе e недоволен от бавната обработка на тировете на Дунав мост

0
Анатоли Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна
Анатоли Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна

Анатоли Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна

Предприемане на спешни мерки за справяне с километричните задръствания, които се образуват от чакащи камиони да преминат от България в Румъния при ГКПП „Дунав мост“ при Русе поиска областният управител Анатоли Станев от посланика на северната ни съседка в София Н. Пр. Бръндуша Предеску. В срещата участва и посланикът на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков.

Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна. Такова обещание той получи преди месец от властите в Гюргево след поредица от разговори и срещи на място с тях и в действителност вече близо втора седмица всички налични трасета за камиони на вход Румъния, където се обработват документите на тежкотоварните автомобили, работят. Осигурени са пет ленти за камионите, като самият граничен контрол се осъществява на две гишета. Същинският проблем обаче е в това, че при влизане в Румъния работят едва два от общо четири предвидени кантара за камионите, което се оказва крайно недостатъчно. Пробно е пуснат трети кантар на границата, като към момента се провеждат различни тестове и калибриране на съоръжението. Очаква се съвсем скоро и то да започне да функционира постоянно. Това ще доведе до значително ускоряване на процеса по преминаване на камионите от България в Румъния. Четвъртият кантар е в процес на изграждане.

Според областния управител усилията на институциите от двете страни на реката трябва да бъдат фокусирани върху предприемането на краткосрочни мерки за решаването на проблема. „Стратегическата визия е крайно необходима, но проблемът е, че така често само се набелязват мерки в бъдещето, а казусът продължава да съществува и никой не предприема нищо за неговото временно решаване или дори облекчаване по някакъв начин“, коментира още Станев. „Изграждането на втори мост над реката при Русе и построяването на буферни паркинги е крайно необходимо. Лошото е, че това са дейности, които отнемат много време, а ние не разполагаме с такова. Живеем в Европейския съюз, това, което се случва тук не е редно“, допълни още областният управител. В следващите седмици се предвижда той да се срещне на място с румънските си колеги, като най-вероятно в срещата ще участват и двамата посланици.

Припомняме, че по инициатива на областния управител Анатоли Станев бяха свикани няколко заседания на институции, имащи отношение по решаване на проблема с чакащите камиони в района на границата и бе взето решение за създаване на временна организация на движението, с която се забранява изчакването и спирането на тежкотоварни моторни превозни средства в участък от малко над 700 метра по пътя между Русе и Мартен и по-точно в участъка между кръстовището на Дунав мост и това на Индустриалната зона. Освен знаци, изработени от Община Русе, на място има и постоянно дежурни екипи на пътна и гранична полиция, представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, както и БГТОЛ, които контролират процеса и съблюдават за избягването на тапи. До това решение се стигна след поредица от протести и то бе взето с цел осигуряване възможност на хората за нормално придвижване до и от работа.

Същевременно за да се намалят опашките от изчакващи превозни средства в района на граничния пункт, камиони се спират на територията на община Бяла, както и в съседни области – Велико Търново и Стара Загора. Готовност за извършване на подобни действия има и на територията на област Разград. Тази мярка се прилага при необходимост и на практика представлява механизъм на национално ниво, който в известна степен се регулира от съответните областни управители.

В срещата при областния управител участваха още дипломати от двете мисии, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Мунчо
    Ог Ънътоли друго освен празни приказки не очаквайте.
  • 3
    2
    русенец
    Този недъгав нищоправец анатолчо само на пиар акции се надява. Да беше свършил нещо некадърника НТР-ейски! Всичките са такива боклуци от ИТН! ФАКТ!!!
  • 5
    1
    Гост
    А какво става с обещания миналата година паркинг? Всичко се прави временно, без мисъл за бъдеще.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари