Областните болници са изправени пред криза за лекари

0
Докато се разпределят важните постове в държавата проблемите на здравеопазването си остават все същите
Докато се разпределят важните постове в държавата проблемите на здравеопазването си остават все същите Снимка: БНТ

Докато се разпределят важните постове в държавата проблемите на здравеопазването си остават все същите

Започна новата процедура за управител на Здравната каса. Засега кандидатът е един. Докато се разпределят важните постове в държавата проблемите на здравеопазването си остават все същите. Областната болница във Велико Търново търси 14 различи медици за няколко специалности. Според данните на националната статистика, броят на лекарите във великотърновско е под средното ниво за страната, предава БНТ.

В хирургичното отделение на областната болница се срещаме с д-р Владимир Ванев, който е избрал да специализира тук. Това лято на стаж в отделението са и трима студенти, които тепърва ще станат лекари.

"Избрах хирургията, защото за мен това е най-благородната специалност. Избрах да специализирам във Велико Търново, защото имах възможността по време на ковид пандемията да доброволствам в хирургично отделение. Отделението много ми хареса, екипът също", каза д-р Ванев.

Ивайло Панов – стажант-лекар: Тук има много по-голяма възможност да се докосна до истинската медицина

Йоана Милева – стажант-лекар: Тук успявам да науча както сестрински манипулации, така и малки хирургични техники, които съм сигурна, че ще са ми от полза при бъдещата ми работа с пациенти.

Йордан Стоичков - стажант-лекар: Още от малък знаех, че искам да се занимавам с медицина, беше ми детска мечта, но като влязох тук може би осъзнах, че искам да се занимавам с хирургия.

Липсата на кадри започва да се усеща, особено в звената на областните болници.

"Всички знаем, че областните болници са т.нар. гръбнак на здравеопазването в България. Голяма част от лекарите при нас се пенсионираха, а техните места не се попълниха от млади хора. В момента в хирургията, която аз завеждам имаме повече от 5 свободни лекарски длъжности. Ние, наличният персонал продължаваме да работим, не сме върнали нито един спешен болен, но всичкото това е свързано с напрежение и претоварване", обясни д-р Николен Стойнов – началник на хирургичното отделение.

Възможността още от първия ден на специализацията си да започнат реално да практикуват и ефективно да помагат в работата в отделението, била една от причините и за д-р Салина Бързенска и д-р Ралица Велева да специализират във Велико Търново пред възможността да останат в големите университетски болници. Едновременно те поемат дежурства и в спешно отделение.

"Учим ги още в началото, когато започват специализация. Първо ни наблюдават, след това вземат активно участие в оперативната, в консервативната дейност. Това, предполагам, ги мотивира. Нашата цел е да ги научим да работят с пациенти, да се отнасят добре с тях, да имат интерес към работата, да не го правят по задължение", посочи д-р Елка Миланова – началник на офталмологичното отделение.

Младите лекари носят голяма надежда, но мотивирането и задържането им трябва да бъде основен приоритет за държавата.

"Фокусът трябва да бъде насочен върху областните болници, върху драстична корекция на заплащането, защото не е тайна, мотивацията е и от финансовия фактор. Да се улеснят процедурите по специализация, държавата да заплаща специализациите, което също ще бъде от полза на областните болници. Крайно е необходимо, говори се много, но до този момент няма реални решения в тази посока. Да, увеличават се цени на клинични пътеки, подобряват се битови условия, закупува се техника, ние разполагаме със супер модерна диагностична техника, работим в много добри битови условия, проблемът е този път да се обърне внимание към кадрите", каза д-р Николен Стойнов.

Отвъд държавната политика и финансирането, един от основните фактори за мотивирането на младите лекари е доверието и отношението на пациентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    ...
    пет пари не давам за болници и лекари. тревожа се единствено за украйничката. какво ли става с нея, милата ?
  • 6
    3
    ама верно?!?
    От Европа викаш?!? Че те нашите там бегат бе, кой от Европа ще дойде да ти лекува скъсания ....
  • -4
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Трябва да се командироват за период от 3-4-5 месеца доктори от Западна Европа на ротационен принцип в окръжните болници и най-вече в Русе, а заплащането им да се покрива, част с евроспонсориране от ЕС за бедни европейски райони и част от Здравната каса.
  • 9
    1
    селянин
    Значи, криза за лекари, ама оня ден чета статия, за директори на болници, със заплати 50-60 хил. е ко праим ся?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари