​„Обичаите по нашенски“ оживяват с над 300 изпълнители в Новград

0
На стадиона в селото през съботния ден ще оживеят фолклорни традиции от различни краища на България
На стадиона в селото през съботния ден ще оживеят фолклорни традиции от различни краища на България

За четвърта поредна година в Новград ще се проведе Фолклорният събор „Обичаите по нашенски“.

На стадиона в селото през съботния ден ще оживеят фолклорни традиции от различни краища на България. „Това е своеобразна среща с миналото на придунавския район. С всяка измината година обхватът на фестивала се разширява. На сцената ще се изявят 20 състава с повече от 300 участника“, сподели кметът на Новград Диана Копчева.

Специални адмирации заслужава активността и инициативността на членовете на Пенсионерския клуб „Янтра“. Прави впечатление, че сред потвърдените заявки са включени много изпълнители на младежка възраст. Многообразието на фолклора ще се разгърне с изпълненията на певчески и танцови групи не само от района, но се очакват изпълнители от Червен бряг и Тервел. Главен организатор на проявата са Народно читалище „Христо Ботев“  и кметството в Новград. Поредното издание на фестивала ще премине под егидата на Министерството на културата и със съдействието на Община Ценово.

Фолклорният празник в Новград със сигурност ще се превърне в своеобразен парад на българските традиции, обреди и обичаи като разкаже на мало и голямо от публиката за невероятното културно наследство на Придунавския район, криещо уникални традиции и обичаи, вълнуващи обреди и митични истории, съхранени и до наши дни“, сподели читалищният секретар Филиз Мехмедова.

Самодейци ще пресъздадат най-важните празници в богатия обреден календар. Във възстановката на обичая „жътва“ ще се включат повечето от жителите на Новград. Интерес със сигурност ще предизвика шествието и наричанията на коледарската дружина. В обедните часове концерт ще изнесе народният певец Христо Косашки. За гостите на фестивала ще се организират и две изложби – на кулинарни специалитети и на терлици. По думите на организаторите през тази година с акцент ще се представят различните видове тестени изделия. Всички посетители ще бъдат изненадани с много песни, танци и добро настроение през целия ден.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари