Обемът на водохранилищата в световен мащаб намалява

0
Строежите на нови язовири няма да са достатъчни за решаване на проблема с нарастващите водни запаси
Строежите на нови язовири няма да са достатъчни за решаване на проблема с нарастващите водни запаси

Строежите на нови язовири няма да са достатъчни за решаване на проблема с нарастващите водни запаси

Обемът на световните водни резервоари намалява в последните 20 години, въпреки че има ръст в строителството и това води до увеличаване на капацитета им, предаде Ройтерс, като цитира данни от проучване.

Новите язовири обаче няма да са достатъчни за решаване на проблема с нарастващите водни запаси.

Сателитните данни показват, че количеството на водата, съхранявана в 7245 резервоара по целия свят, е намаляло в периода между 1999 г. и 2018 г., въпреки че капацитетът им се е увеличил с 28 кубични километра годишно, се казва в изследването, публикувано в изданието "Нейчър къмюникейшънс", пише БТА.

Климатичните промени са "критичен фактор" за намаляване на ефективността на водохранилищата, както повишаването на търсенето на вода, казва Хуейлин Гао от Тексаския университет "Ей енд Ем", водещ автор на проучването. "Дори ако температурите спрат да се повишават, нарастващото търсене и новото строителство вероятно ще продължат", добавя тя.

Намаляването на обемите на водохранилищата е концентрирано на юг, особено в Африка и Южна Америка, където търсенето на вода се увеличава бързо и новите резервоари не се запълват с темповете, с които се е очаквало.

В проучването не е отчетено влиянието на утаяването - постоянен проблем, който се очаква да намали капацитета на хранилищата с една четвърт до 2050 г., става ясно от документ от януари на ООН.

Продължителните засушавания повдигат въпроси за възможностите за изграждане на големи резервоари. Миналото лято в Китай производството на хидроенергия намаля в резултат на рекордно високите температури в района на река Яндзъ.

От Международната асоциация по хидроенергетика казват, че новите язовири и водохранилища играят "решаваща роля за смекчаване на последиците в епохата на нарастващи климатични екстремуми", като улесняват регулирането на водните потоци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Пренджо Либийски Милфкофски
    Няма се плашите копелета/ Сексът ще спаси света. Така спасявам град Руззсе. Ката вечер готвя кекс, ката вечер пътувам от града до село, само и само за да опраша една слива, докато не е в цикъл. Ама сливат, фанала въшки,............................................................................... листни въшки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари