Фермери са изправени пред недостиг на вода в Кипър

0
Притокът на вода във водохранилищата е нисък
Притокът на вода във водохранилищата е нисък

Притокът на вода във водохранилищата е нисък

Фермерите в Кипър ще се сблъскат с нови сериозни проблеми. С до 50% ще бъдат намалени количествата вода, разпределяна от язовирите за напояване в селското стопанство през летния сезон заради ниския приток на вода във водохранилищата, съобщиха от земеделското министерство.

Решенията се очакват през започващата нова седмица.

Притокът на вода в язовирите в Кипър не е задоволителен дори и след падналите обилни валежи през последните дни, тъй като дъждовете са регистрирани по крайбрежието, а не в планинските, водосборните райони, обявиха от Отдела по водите към Министерството на земеделието и околната среда, предаде БНР.

Към момента водохранилищата на острова са запълнени до близо 48% от обема им при почти 70% по същото време преди година.

Разработени са варианти за отпускане на вода от язовирите за нуждите на селското стопанство, като в различните райони и напоителни системи планираните съкращения на ценния ресурс са от 15 до 50% в сравнение с миналата година.

Конкретните решения трябва да вземе Консултативният съвет, в който участват представители на компетентните държавни ведомства, органи на местната власт, земеделски и екологични организации.

Насърчава се използването за напояване на рециклирана вода.

От Отдела по водите заявиха, че няма риск за доставката на питейна вода, тъй като 75% от нуждите за нея се осигуряват от инсталациите за обезсоляване на морска вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари