„Ню Йорк Таймс“: Сателитни снимки показват, че телата са лежали в Буча от седмици

11
Прегледът на видеоклиповете и сателитните снимки, направен от „Ню Йорк таймс“, показва, че много от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни са контролирали града
Прегледът на видеоклиповете и сателитните снимки, направен от „Ню Йорк таймс“, показва, че много от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни са контролирали града Снимка: Maxar Technologies

Анализ на сателитни изображения, направен от „Ню Йорк таймс“, опровергава твърденията на Русия, че убийствата на цивилни в Буча, предградие на Киев, са станали, след като нейните войници са напуснали града

Публикация на E-vestnik

Когато през уикенда се появиха снимки на тела на мъртви цивилни, лежащи по улиците на Буча – някои с вързани ръце, други с огнестрелни рани в главата – руското министерство на отбраната отрече да носи отговорност. В публикация в „Телеграм“ в неделя министерството предположи, че телата са били поставени наскоро по улиците, след като „всички руски части са се изтеглили напълно от Буча“ около 30 март.

Русия заяви, че снимките са „поредната измама“ и призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод на това, което нарече „провокации на украинските радикали“ в Буча.

Но прегледът на видеоклиповете и сателитните снимки, направен от „Ню Йорк таймс“, показва, че много от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни са контролирали града.

На едно видео, заснето от член на местния съвет на 2 април, се виждат множество тела, разпръснати по улица „Яблонская“ в Буча. Сателитните изображения, предоставени на „Ню Йорк таймс“ от Maxar Technologies, показват, че поне 11 от тях са на улицата от 11 март, когато Русия, по нейни собствени данни, окупира града.

За да потвърди кога са се появили телата и кога вероятно са били убити цивилните, екипът за визуални разследвания на „Ню Йорк таймс“ извърши анализ на сателитните снимки преди и след това.

На изображенията се вижда, че между 9 и 11 март на улица „Яблонская“ се появяват тъмни обекти с размери, подобни на човешки тела. Обектите се появяват точно на местата, на които са намерени телата, след като украинските сили си възвърнаха Буча, както показват кадрите от 2 април. Допълнителен анализ показва, че обектите са останали на тези места в продължение на повече от три седмици.

Причините за смъртта са неясни. Някои от телата се намират до нещо, което изглежда като кратер от взрив. Други са в близост до изоставени автомобили. Три от телата лежат до велосипеди. Ръцете на някои от тях са вързани зад гърба им с бял плат. Телата са разпръснати на над 800 метра от улица „Яблонская“.

Второ видео, заснето на улица „Яблонская“, показва още три тела. Едното лежи до велосипед, а другото – до изоставена кола. Сателитни снимки показват, че изоставените коли и близките тела се появяват между 20 и 21 март.

Това са само някои от откритите от събота насам тела на цивилни. Асошиейтед прес публикува снимки на най-малко шестима мъртви мъже, лежащи заедно в задната част на офис сграда, някои от тях с вързани зад гърба ръце. Сградата се намира на около километър и половина западно от другите жертви, открити по улица „Яблонская“.

На още една миля по-нататък фотограф на „Ню Йорк таймс“ открива тялото на мъж с огнестрелна рана в главата, лежащо до велосипед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    В.П.
    Русенец ,дано си си взел копейките ,защото скоро ще те привикат ...... !Ти ще си 43 ти за града ! Носи си тоалетни принадлежности !
  • 10
    4
    русенец
    Ако от 11 от телата са на улицата от 11-ти март, то до тук щеше да мирише, бе идиоти!:) Как на втори кметът снимал и публикувал кадри без тела, като телата и миризмата са там от 11-ти? Едно време в "Работническо дело" лъжеха по-качествено. Може би защото смятаха народа за умен. Сегашните мислят, че всички са тъпи като американците и не си правят труда да лъжат по-правдоподобно.
  • -5
    3
    аз
    Зеленикавия ако не му пукаше за народа му щеше бързо да развее бялото знаме, благодарение на Путин обаче Украйна има нов национален герой който вие подобно на Путин ненавиждате. И то за това, че излезе мъж с топки да се опълчи на армия превъзхождаща неговата в пъти. Не случайно Путин си изтърва нервите и ги нарече наркомани, а вие като папагали повтаряте думите на бащицата. Ще завърша с кракта контстатация - Вие не сте българи! Левски би се срамувал от такива като вас....
  • 8
    2
    ===
    Ако си извършил подобно нещо, ще инициираш ли извънредна среща на ООН по въпроса ? Хайде малко логика и здрав разум, а сценаристите и специалистите по специални ефекти от Холивуд да намеря друго занимание в клиника за наркомани на Зеленикавия - да му дават един фалшив Оскар за злодейската роля и да си го прибират при тях ! Бактисахме от него !
  • 14
    1
    буч
    Даже си лежат там още от преди 24.02.2022! Ай спрете се с ваще глупости прогнили еврогейски и краварски мозъци! Украински фотограф е снимал всички улици на Буча на 01.04 и на тях се виждат само разрушени сгради и взривени автомобили. Никакви тела няма.Кмета е направил изявление на 31.03, че няма пострадали хора, а само материални щети! Тия ми показват манипулирани и замазани стари сателитни снимки ! Я си ЕПМ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари