Няма статистика колко българи са били лишени от правото си да гласуват

0
В деня на вота Данаилов се озовава в Благоевград с част от семейството си, но постоянният му адрес е във Варна
В деня на вота Данаилов се озовава в Благоевград с част от семейството си, но постоянният му адрес е във Варна Снимка: Свободна Европа

Няма данни, които да обобщят колко хора са били лишени от правото си на глас, което иначе е гарантирано от закона. Това не са само хората, поставени под карантина или живеещите в чужбина, които не са имали наблизо секция

Има и една друга група хора, за която практически не се говори. Димитър Данаилов я нарича “другата част от картинката”, пише Ивайло Везенков за Свободна Европа. 

В деня на вота Данаилов се озовава в Благоевград с част от семейството си, но постоянният му адрес е във Варна.

По закон той може да гласува само в секцията си по постоянен адрес и няма правна възможност да се снабди с документ, с който да даде гласа си, освен ако няма подадено заявление за гласуване по настоящ адрес 14 дни преди вота. Той няма такъв в Благоевград.

“ЦИК очаква да знаем бъдещето. Искам да знам защо правото ми, дадено от Конституцията, ми бе отнето днес”, беше написал Данаилов в сигнала си до редакцията на Свободна Европа.

В подобна ситуация са били всички, които на 4 април са били в командировка в страната, както и всички, чийто бизнес е свързан с пътуване.

Данаилов е можел да използва вратичка в закона, която позволява на българите в чужбина да гласуват в избрана от тях секция, но за целта е трябвало да отиде в Северна Македония или Гърция.

“Половинката ми също не успя да гласува. Това са два гласа”, казва Данаилов пред Свободна Европа.

"Представете си, че става авария и [бизнесът, който се занимава с това] изпраща няколко души в друг град. Аварията е отстранена, но тези хора не могат да гласуват".

Данаилов дава за пример САЩ и други държави и казва, че този проблем не би съществувал, ако имаше възможност за гласуване по пощата или чрез интернет.

“Според мен говорим за 21 век все пак. Живеем в среда, която е супер динамична”, казва Данаилов. Заради работата му на компютърен инженер често му се налага да пътува.

“Нужно е да се инвестират пари, за да се реши този въпрос онлайн или с гласуване по пощата”.

29% от избирателите в Германия и 22% от тези в Обединеното кралство гласуваха по пощата на парламентарните избори през 2017 г. Заради пандемията методът беше приложен и в съседна Румъния през 2020 г.

В България големите политически партии не са инициирали законодателни промени в тази посока. Според много анализатори и политолози гласуването по пощата и онлайн би вдигнало избирателната активност драстично. До момента управляващите обаче наблягат предимно на рисковете от подобна модерна промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари