Няма недостиг на акушерки в Русе

2
Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност "Акушерка"
Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност "Акушерка"

Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност "Акушерка"

Работещите акушерки у нас към 31 декември 2022 г. са 4175, средната им възраст е почти 50 години като най-висока е в Югозападния регион на страната - 55 години. Това сочат данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), предоставени по повод днешния Ден на родилната помощ - 21 януари, предава БТА.

Чества се от 1951 г. с указ на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари.

На възраст над 60 години са близо една четвърт от акушерките (24,29 на сто), а от тях над 70-годишните, които упражняват хуманната професия са 177.

В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН, който обхваща областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, за периода 2017-2022 г. средната възраст на акушерките е нараснала от 46,39 до 48,07 години, а броят им – от 363 на 450 за този период, сочат данните на БАПЗГ.

Няма недостиг на акушерки в двете университетски болници в Русе - УМБАЛ "Канев" и УМБАЛ "Медика". Това съобщиха от двете лечебни заведения в крайдунавския град, предава БТА. Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност "Акушерка", които са на стаж в двете болници, като в последната година на обучението си влизат в реална работна среда. Само в АГ-комплекса на УМБАЛ "Канев" работят 50 акушерки.

"Обучението по специалност "Акушерка" в Русенския университет е от 2011 година, когато е открит факултет "Обществено здраве и здравни грижи". В курс се обучават между 20 и 25 студенти", каза за БТА проф. Иваничка Сербезова от факултета. По думите ѝ завършилите се реализират основно в двете университетски болници в Русе.

"Търсят се акушерките. Те се реализират и в системата на доболничната помощ, при общопракиткуващи лекари, в специализирани акушеро-гинекологични кабинети, работят и в детски ясли. Винаги има търсене на тези кадри", обясни проф. Сербезова. По думите ѝ ако преди години за едно място са се борили четирима-петима студенти, сега заради демографската криза интересът е умерен. Голяма част остават да работят в Русе, а други в Силистра, Разград и Тутракан. Има и завършили, които намират препитание в чужбина, заради по-високи заплати.

Проф. Сербезова коментира, че основният проблем при акушерките е като при всички специалисти по здравни грижи - заплащането, което в България не е добро.

"Професията акушерка е много интересна. Тя е свързана с посрещането на нов живот. Това е магия", каза професорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Да бе
    Само тези дето не са кандидатствали, те ме са станали акушерки. А вий професорке дойдохте от полувисшия медицински институт като асистенти и ви направиха зорлем и набързо доктори, доценти и професори. Да ви имам обучението и кадрите.
  • 9
    1
    Айше и Мюмюн
    Разбира се, че няма! Все пак кадънчетата от Разград и околията на Русе, както и селянките от Силистра са на разположение!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари