Няма да лежим в затвора за споделено пътуване

0
Споделеното пътуване засега остава извън обхвата на промените
Споделеното пътуване засега остава извън обхвата на промените

Депутати предлагат криминализиране на нелегалния обществен превоз на пътници, като в мотивите на законопроекта изрично е отбелязано, че споделеното пътуване засега остава извън обхвата на промените.

Предложението за промени в Наказателния кодекс е направено от 15 народни представители от ГЕРБ. Те настояват за налагане на между 3 и 5 години затвор за всеки, който осъществява обществен превоз без лиценз. Отделно се налага и конфискация на превозното средство, пише Mediapool.bg.

Когато нелегалният превоз се осъществява от повече от двама души, използващи неистински документи, наказанието ще е до 10 години затвор и глоба до 10 хил. лева.

Депутатите смятат инкриминирането на нерегламентирания превоз за крайно наложително, защото общественият интерес не може да бъде защитен само от "административни санкции".

"Единствено чрез методите на наказателното право може да бъде намерен основният търсен ефект, а именно бързо, трайно и сигурно преустановяване на нерегламентирания превоз на пътници, който се извършва във вреда и на самата държава, а в не по-малка степен и на общественото", пише в мотивите.

Народните представители посочват, че нерегламентираните превозвачи водят до нелоялна конкуренция, изкривяване на пазара и засягат правото на гражданите на безопасен транспорт.

След това се прави важното уточнение, че "така нареченото "споделено" пътуване, ще остане извън обхвата на Наказателния кодекс. Причината е, че при него не са налице предпоставките за осъществяване на дейността "обществен превоз на пътници", чието определение се намира в Закона за автомобилните превози", изрично се уточнява в мотивите към проекта за промени на НК.

Това означава, че криминализирането на споделеното пътуване вече зависи единствено от включването му в дефиницията за "обществен" превоз в Закона за автомобилните превози.

Превозвачите от години настояват за криминализация на нелегалните превози, като през последните години лобистките им усилия се фокусираха върху споделеното пътуване. В социалните мрежи има десетки групи, където множество шофьори, включително търговски пътници, предлагат споделено пътуване на по-ниски цени от тези на официалните превозвачи.

Забраната на споделения превоз бе сред изискванията на автобусните превозвачи, за да отменят протеста, който готвеха за 13 януари. Правителството се съгласи да намали значително цените и обхвата на тол таксите и превозвачите отмениха планираните демонстрации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари