Трябвало нов закон, но няма време - промените в ЗУТ остават

0
ГЕРБ и Патриотите отхвърлиха ветото на президента, макар да признават недостатъци на закона
ГЕРБ и Патриотите отхвърлиха ветото на президента, макар да признават недостатъци на закона

ГЕРБ и Патриотите отхвърлиха ветото на президента, макар да признават недостатъци на закона

Промените в Закона за устройство на територията, на които бе наложено вето от президента през февруари, в крайна сметка бяха гласувани окончателно от Народното събрание днес, съобщи Клуб Z.

Спорните промени, срещу които се обяви не само Румен Радев, но и Съюзът на архитектите в България, прехвърлят отговорността за отчуждаване на частни имоти от местната администрация на строителите. А в много от големите градове възстановени частни имоти са налице в територии, предвидени за улици, чиито собственици сега трябва да се издирват от тези, които искат да строят.

Инициатор на промените е столичната кметица Йорданка Фандъкова, която обяснява много от забавените проекти в София именно с бавното отчуждаване на имоти.

В текстовете е налице и забрана за промяна на предназначението на сгради, които са обект на образованието, науката, здравеопазването и културата, дори когато са частна собственост. И само ресорният министър може да одобри такава промяна, подход, който според архитектите е противоконституционен и създава предпоставки за корупция.

Учудващо, и управляващите в лицето на ГЕРБ и "Обединени патриоти" признаха, че има недостатъци в законопроекта.

"Голяма част от притесненията на професионалната общност имат своите основания, защото действително биха могли да възникнат частни казуси при прилагането, които след необходимия анализ да бъдат коригирани. Но при всички случаи трябва да се даде шанс на този текст", заяви Младен Шишков от ГЕРБ.

Шишков дори призна нуждата от изцяло нов закон, тъй като настоящият е продукт на "архаична философия".

Колегата му Александър Ненков пък изказа тезата, че тези промени защитавали гражданите да не си купят "жилище на една картинка", а после да се окаже че "няма нито улица, нито инфраструктура".

Според Искрен Веселинов от ОП пък малкото време до края на мандата на сегашното Народно събрание не оставя време да се отвори наново дебатът. Депутатите в следващия парламент можели да ги "доработят", ако решат.

"Моят призив към народните представители е да отхвърлим ветото, защото законът облекчава административната тежест и създава допълнителни гаранции за контрол", обобщи той.

От ГЕРБ обвиниха президента за пореден път в самоцелно налагане на вето, а архитектите - че не са предложили алтернативи.

От левицата отбелязаха, че заради проблем, който е налице основно в столицата - бавното отчуждаване на имоти - се правят поправки, с които "хвърляме в хаос инвестиционното проектиране в цялата страна.

"Казвате: да пробваме този текст, пък ако сгрешим, сигурно ще го сменим. Това е популярна практика на това Народно събрание през последните 4 години”, обобщи Манол Генов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари