Нургюл Салимова в момента твори чудеса!

8
Тя е изключителен талант, сравним в България само с този на Веселин Топалов, смята Николай Слатински
Тя е изключителен талант, сравним в България само с този на Веселин Топалов, смята Николай Слатински Снимка: Maria Emelianova

Тя е изключителен талант, сравним в България само с този на Веселин Топалов, смята Николай Слатински

Нетипично е да пиша статуси за нещо, свързано със спорта, но се изкуших да го направя. Защото в момента едно наше момиче в прекия смисъл на думата твори чудеса!

Говоря за Нургюл Салимова.

На Световната купа по шахмат в Баку тя е вече сред първите 8 (общо стартираха 103 участнички). Показва най-висока успеваемост досега - от 11 срещи има 7 победи и 4 ремита.

От осемте останали в съревнованието Нургюл е най-младата и с най-нисък шахматен рейтинг.

Като сантиментален данък към моята си младост, аз следя епизодично шахматните събития и съм разглеждал двадесетина партии на Нургюл. Напоследък тя стремително вдига нивото си, разширила е дебютния си репертоар, рязко е подобрила играта в ендшпила. Определено може да се каже, че играе много по-добре, отколкото за това говори нейният рейтинг.

Нургюл е с огромен талант и е способна на невероятно много в шахматната игра; тя може да стане звезда от първа световна величина.

В момента Нургюл води 1:0 на доста по-рейтинговата от нея рускиня Полина Шувалова, сочена като една от фаворитките за спечелването на Световната купа (рускините играят под "неутрален" флаг).

В спечелената срещу Шувалова партия Нургюл демонстрира удивително умение в ендшпил с по един топ, в който тя имаше пешка повече и принуди съперничката си да се предаде на 77 ход.

Така нашето момиче е на едно реми от класиране сред първите четири на Световната купа!

Отново да кажа, че пиша за Нургюл Салимова както по конкретния повод (участието ѝ в Баку е вече несъмнен успех), така и защото тя е изключителен талант, сравним в България само с този на Веселин Топалов. Дано го последва в неговите успехи и да отиде даже още по-далеч (аз съм убеден, че уникалният талант на Топалов предполагаше, че той ще постигне много повече, с пъти повече от това, което постигна, защото от неговото поколение никой шахматист в света не притежаваше толкова ярък, оригинален, самобитен и с искрици на гениалност талант).

Николай Слатински

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Браво
    Браво на девойката, обаче този слатински май беше един дето на скоро каза, че чичо адолф правел хубави работи. във времена на ширеща се агресия да говориш такива работи не е хубаво, а най-лошото беше, че нито една медия нищо не каза по въпроса, дето се вика така да раздуе случая, срамота, голяма срамота, а още по лошото е че този е някакъв професор. засрамете се.
  • 8
    1
    1234566
    Браво!!!!Успехи!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари