Нургюл Салимова: Тъжна съм и щастлива едновременно!

5
Пълна лудост е това, което се случва с моя Инстаграм, пишат ми милиони, казва шахматистката
Пълна лудост е това, което се случва с моя Инстаграм, пишат ми милиони, казва шахматистката Видео: bTV

Пълна лудост е това, което се случва с моя Инстаграм, пишат ми милиони, казва шахматистката

"В първата партия от финала просто завършихме наравно, пропуснах шанса си и мога да се сърдя само на себе си, защото допуснах грешки. Във втората партия просто не зная и аз какво стана, защото вече виждах как побеждавам. И отново дойде равенството", споделя Нургюл Салимова, която накара всички в България от раз да започнат да обичат и да разбират от шахмат.

"Напълно печелех тази финална битка. И ако тя се изиграе още сто пъти, в 99 от тях аз ще спечеля със сигурност. Накрая не се случи и за мен това беше шокиращо. Отдавам го на голямото напрежение, което имах върху себе си, защото не съм толкова опитна", допълва българката, която остана на косъм от победа във финала на Световната купа в Баку, предаде bTV.

"Разбира се, имаше ситуации, в които през съзнанието ми минаваха мисли от сорта: окей, аз наистина ще спечеля Световната купа. Подобни мисли биха развълнували всеки на мое място. В крайна сметка загубих, но аз имах своите шансове срещу много силен съперник. Тя беше абсолютен фаворит през цялото време", признава Салимова в първото си интервю след края на надпреварата в столицата на Азербайджан.

"Честно казано, във втората партия дори постъпих на няколко пъти много глупаво като тактика, не знам какво ми стана. Липсата на достатъчно време също се оказа много, много важна. Ако имах време, нещата щяха да бъдат различни. Тъжна съм, но животът продължава", не крие огорчението си Салимова, на която тепърва предстои дълъг път обратно към дома.

"Ако трябва да обобщя: чувствам се горда. Никой не очакваше от мен да стигна дотук. Сега имам нужда да си почина, защото сънувам шах, а като се събудя – играя шах и това е вече всеки ден, от 40 дни, без прекъсване. Струва ми се цяла вечност. Преди да дойда тук, в Баку, участвах в турската лига, а преди това бях на подготвителен лагер в Турция", разкрива част от пътя, който е изминала в последния месец и половина шахматистката.

"Горда съм, че издържах психически на този маратон. Не се огънах и показах характер. Това все пак беше финал за Световната купа. Разбира се, когато си бил толкова близо до крайната победа, тъгата и разочарованието са неминуеми, но вече няма връщане назад и просто трябва да го приема", добавя Нургюл с философска усмивка.

"Милиони съобщения имам. Милиони хора ми пишат навсякъде. Моят Инстаграм профил нарасна като последователи до степен на лудост. Благодаря на всички за подкрепата, на всички от България, от Азербайджан, от Турция, включително от Индия", шокирана е българката, която явно не е била подготвена за подобна инвазия на почитатели в социалните мрежи.

Момичето остава критично към себе си и здраво стъпило на земята:

"Щастлива съм, че играта ми се харесва от феновете на шахмата. Все още имам много да уча. Все още трябва да трупам много, много опит. Надявам се, че тази подкрепа от хората ще се запази и занапред."

В този момент тя просто има една скромна мечта:

"Първо трябва да се добера до България, да се прибера у дома. През септември имам още турнири, но сега първо си мечтая да се върна у дома, където отсега знам, че ще бъда заобиколена от много хора и от много внимание. Напускам Баку едновременно тъжна и щастлива."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари