НСИ: Все повече българи са с нагласа за семейство с три деца

1
Липсата на партньор, а не на финанси спира българите да имат повече деца
Липсата на партньор, а не на финанси спира българите да имат повече деца Снимка: Дневник / Цветелина Белутова

Липсата на партньор, а не на финанси спира българите да имат повече деца

Все повече българи смятат, че семейството трябва да има три деца. Докато през 2001 година те са били 11,8%, през 2021 година вече са 17,1% и са на второ място по дял след двудетния модел - 63,3%. Представата за семейство с едно дете намалява над два пъти, като през 2001 година тя е била идеал за 19,8%, докато сега те са 7,9%.

Резултатите са от изследване на Националния статистически институт (НСИ) "Раждаемост и репродуктивно поведение", в което са участвали 4368 лица - жени на възраст 15 - 49 години и мъже на 15 - 59 години, които живеят в 7386 случайно избрани жилища.

Идеалът "Три деца" се споделя най-малко от хора със средно образование - 13,8%, докато висшистите са най-склонни да предпочетат този модел - 21%. Същият дял е и при хората с основно образование. Три деца е идеал за 17,1% от анкетираните, но фактически е реализиран от много по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им период - само 4,7%. Репродуктивният идеал е субективната представа на хората за това колко деца трябва да има семейството в България. В изследването идеалът е оценен чрез отговорите на въпроса "Колко деца според Вас трябва да има едно семейство в България", обясниха от НСИ.

Идеалът за семейство сериозно се разминава с реалността

Очаквано проучванията, проведени в последните десетилетия, показват, че двудетният модел е предпочитаният, но има сериозен спад в последното десетилетие. През 2011 година за него са били 75,3%, докато през 2021 година този модел е идеал за 63,3%.

Многодетният модел на семейство с четири и повече деца е приоритет само за 2% от хората. В същото време идеалът за семейство без деца се споделя едва от 0.2% през 2021 година, докато през 2001 година този дял е бил 3,2%.

Изводите на експертите от НСИ са, че има сериозно разминаване между идеалът на хората за деца в семейството и реалният им брой. Делът на лицата, които реално са без деца е 17,8%, докато на тези, които изповядват този идеал е само 0,2%. или предпочитат този модел на семейство (1,4%).

Доста по-голям е делът на лицата, които остават с едно дете (31,9%) в сравнение със заявения идеал за еднодетно семейство - само 6,9% и желаещите едно дете - 13,5%.

Липсата на партньор вече е главна причина

Основната причина е липсата на партньор - 15,5%, като тя по-често се изтъква от мъжете (18,4%), отколкото от жени (11,1%). . На второ място са финансовите причини, съответно за 14,3% от мъжете и 15,7% от жените.

Наблюдават се известни различия в структурата на причините в зависимост от възрастта на лицата. Сред младите, на възраст 15 - 29 години, основните причини да нямат деца са липсата на партньор (26,7%), "не съм завършил образованието си" (18,6%) и "не се чувствам готов да стана (отново) родител" (10,4%).

Тези резултати потвърждават заключението, което може да се направи въз основа на показатели от текущата демографска статистика, за отлагане във времето на раждането на деца. Сред лицата на възраст 30 - 44 години основната причина, за да нямат (още едно) дете, е по финансови причини (17,8%), а непосредствено след нея се нарежда аргументът "Достигнали сме желания брой деца" (17,3%).

Кои мерки биха повишили раждаемостта

В проучването са потърсени и предложения от анкетираните за прилагането на мерки от държавата, които биха повлияли да имат едно или повече деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари