НСИ: Цените на храните и горивата вървят нагоре

0
Икономистите отчитат като една от причините за поскъпването на отделни продукти лошата им логистика заради пандемията
Икономистите отчитат като една от причините за поскъпването на отделни продукти лошата им логистика заради пандемията

От Националния статистически институт регистрират ръст в цените на редица хранителни продукти, горива и някои услуги през месец март

Икономистите отчитат като една от причините за поскъпването на отделни продукти лошата им логистика заради пандемията. Месечната инфлация е 0.1%. Инфлацията от началото на годината е 0,9 на сто, отчита Националната статистика.

През март са се увеличили цените на птичето месо, яйцата, маслото , като най- много е поскъпнало олиото- с 5 на сто. Слагаме на трапезата по-скъпи ябълки, домати, зеле, пипер, лук и чесън. Като сериозно е поскъпването при пипера с почти 10 на сто. Има обаче и продукти, които са поевтинели. По-ниски са цените на свинското месо, каймата, рибата и някои млечни продукти.

По-ниски са цените и на цитрусови и южни плодове, краставици , листни зеленчуци , маслини , гъби , зрял боб , леща , картофи, шоколад и шоколадови изделия , чай-, минерална вода , бира.

При нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при: препаратите за почистване на съдове, прахове за пране , горивата като бензин и дизел , както и при някои услуги.

През втората половина от годината може да се очаква повишение на стоки и услуги с административно определяни цени (като природния газ), което ще допринесе към общия растеж на цените в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари