Ново правителство ще има!

1
Кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области, с хоризонт от 18 месеца - до редовните избори
Кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области, с хоризонт от 18 месеца - до редовните избори Снимка: БГНЕС

Кабинет с мандата на РБ ще има, за да работи по 10 приоритетни области, с хоризонт от 18 месеца - до редовните избори.

На третия ден от преговорите за съставяне на правителство екипите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт са постигнали напредък, съобщава "24 часа".

Преговорните екипи са водени от лидерите на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов, на РБ Найден Зеленогорски и на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

Сред 10-те приоритетни точки са нов Изборен кодекс, подготовка на председателството на ЕС, подход към мигрантския проблем, антикорупционният закон "Кунева", който миналата седмица не успя да мине на второ четене в парламентарната правна комисия.

"РБ е наследник на автентичната десница, от която са излезли много големи български политици, които са свършили много полезни неща за България. Естествено, че имаме хора и с подготовка, и с кураж да се справят с това." Така отговори Зеленогорски на въпроса могат ли реформаторите да извадят премиер.

Днес преговорите продължават с Бойко Борисов, който отказа да оглави кабинет на РБ, но даде да се разбере, че в парламента ГЕРБ ще го подкрепя. Очаква се на срещата да бъде определено името на следващия министър-председател.

Самият Зеленогорски е категоричен: "Аз нямам такова намерение. Мисля, че там, където съм - съпредседател на парламентарната група, съм изключително полезен и бих продължил в тази посока."

"Въпреки че в общественото пространство има скептицизъм, мандатът е приет и ние полагаме всички усилия в разговорите с колегите от ГЕРБ и ПФ. Важното е да има здрава основа, т.е. реформаторско мнозинство - антикорупционен закон, продължаване на съдебната реформа и 10-ина суперприоритетни акцента от програмата, със срокове за изпълнение. То ще стъпи на базата на програмата, с която беше създадено това правителство и по която за 2 години то свърши много полезни неща." - обобщи Зеленогорски.

Утре зам.-шефът на сините и председател на парламентарната земеделска комисия Румен Христов ще върне на президента Росен Плевнелиев папка с окончателното решение на реформаторите - името на премиера или отказ от мандата. Везните вече клонят сериозно към реализирането му.

Първи знак за светлина в края на преговорите даде Цветан Цветанов.

"С мандат на Реформаторския блок ние ще подкрепим едно правителство, но разбира се, че министрите и премиерът ще бъдат допълнително уточнявани." - заяви той пред БНТ.

"Мога да кажа, че полагаме максимални усилия да изчистим различията, които има между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, за да може действително да се консолидираме в едно правителство, което да продължи политиката, която правихме две години." - уточни Цветанов.

Той обясни, че се работи в посока на надграждане на постигнатото досега: "Положените усилия през последните две години дадоха действително добър хоризонт за страната ни."

Цветанов предупреди, че днес предстоят трудни разговори, на които "ще се сложат всички детайли, за да се види дали е възможно да се състави правителство". Най-голямото противоречие било по въпроса с пенсиите.

От ДСБ категорично няма да подкрепят ново правителство в този парламент и имат намерение да напуснат групата на РБ в НС, като подканват и представителите на Гражданския съвет да направят същото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари