Ново ограничение по булевард "Христо Ботев"?

0
Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена на 30 км/час
Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена на 30 км/час Снимка: Архив

Скоростта на булевардите, на които има велоалеи, да бъде ограничена на 30 км/час.

Такива препоръки са изпратили от Генералния секретариат на Съвета на ЕС до всички вътрешни министри на страните от съюза, включително и до ръководството на родното МВР. Това е станало след заседание на работна група „Сухопътен транспорт“, която е обсъждала подобряването на пътната безопасност, пише „Монитор“.

Означава ли това, че ако приемем препоръките на ЕС, скоростта по главните булеварди с влоалеи ще бъде ограничена на 30 км/час? 

Предстои да видим какво ще се случи, но в големите градове има доста усвоени европейски средства за абсурдни велоалеи по големите и натоварени булеварди. Такъв е и случая с булевард "Христо Ботев" в Русе, на който е "нарисувана" една велоалея с малко боя деректно на съществуващото платно за движение на автомобили.

Друга препоръка, която са отправили от Съвета на ЕС, е по-засиленият контрол над велосипедистите от страна на Пътна полиция. По правилник велосипедистите трябва карат по велоалеите и вдясно на пътните платна.

Тротоарите не са място за колела, но и велоалеите не са място за пешеходци. Заради подобни нарушения поне по 200 колоездачи годишно отнасят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари