Въвеждат ограничение до 30 км/ч в центъра на София

0
Идеята е да се повиши безопасността на движение
Идеята е да се повиши безопасността на движение Снимка: БГНЕС

Максимална скорост 30 км в час. Това е ограничението, което Столичната община въвежда за автомобилите в първата за града "Зона 30". Идеята е да се повиши безопасността на движение.

Вижте къде и кога влиза в сила промяната.

София вече има първата Зона 30 - част от града, в която автомобилите ще се движат с не повече от 30 км/ч. Целта е да се осигури по-безопасна среда за пешеходците и велосипедисти и да се стимулира използването на алтернативни средства за придвижване.

"Идеята е да свикнат, че има такива зони и втората е където и да се намират извън първостепенната улична мрежа да се движат с 30 км/ч максимум", заяви Димитър Петров, дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична община, предаде БНТ.

Причината е, че при скорост до 30 км/ч при пътни инциденти с пешеходци, не се стига да смърт и тежки травми.

Първата зона ще заработи от 10 февруари и обхваща малките улици заключени между булевардите "Прага", "Скобелев", "Витоша" и "Пенчо Славейков". Предстои поставянето на табели, които да указват зоната. Мярката би могла да има и положителен екологичен ефект.

"Екологичният отпечатък е по-скоро, ако има такъв е по-скоро като бонус, но в никакъв случай нямаме влошаване на тези показатели", допълни Димитър Петров.

Гражданите, живеещи в района подкрепят инициативата, а някои искат ограничението да важи и за булевардите.

От Общината планират още такива зони в централната част на столицата до края на годината и в райони с повишен брой пътни инциденти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари