Как да се отопляваме най-евтино през зимата?

40
Отоплението с дърва е по-скъпо от климатика
Отоплението с дърва е по-скъпо от климатика Снимка: БНТ, стоп кадър

Цените на всички енергоносители се покачиха през изминалата година, но енергийните експерти сочат, че най-евтино е отоплението с електроенергия

Но какъв уред да изберем, за да спестим пари и да си осигурим необходимата топлина през зимата? Отговорите търси БНТ. 

Въпреки, че през последната година цената за кубик дърва в Кюстендилско е поскъпнал до 130 лв. спрямо миналата година, Димитрина Григорова не смята да се откаже от тях.

"Снабдих се вече с дърва. На ток не съм се отоплявала, е включваме от време на време по някой път, но това е много рядко. Децата предпочитаха да ми вземат климатик, но аз отказах", казва Димитрина Григорова.

Според Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие обаче, отоплението с дърва е по-скъпо от климатика.

"Тенденциите в цените на енергоносителите и горивата подсказва, че вероятно най-евтино през тази година, особено за бита, ще бъде с термопомпи с електроенергия. Но всъщност прехвърляне на термопомпи или чрез климатици, които също в момента, когато служат за отопление, работят в термопомпен режим, те не се отличават. Те са всъщност функционално все едно една термопомпа въздух-въздух климатиците", обяснява Людмил Костадинов, гл. експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Дори и да направите допълнителен разход за купуване на нов климатик плюс сметките за електроенергия - отново ще бъде по-евтино, отколкото с парно или на твърдо гориво, изчислява Костадинов. Най-неизгодно е отоплението с газьол или котелно гориво.

Ако се отоплявате на ток, може да понижите разходите. При условие, че си изградите слънчева централа. Енергията, генерирана от слънцето е предвидима - почти с точност се знае в кой ден колко ще грее и спрямо това може да се избере подходяща мощност за централата.

"Разходът за една слънчева централа е най-вече първоначалната инвестиция за нейното изграждане, сравнено с другите конвенционални източници на енергия е абсолютно предвидим източник", казва Румен Петров, член на УС на Българската соларна асоциация.

Цената за подобна домашна слънчева централа започва от 3-4 хиляди лева, но може да стигне и до 40 хиляди в зависимост от параметрите. " За изграждането ѝ обаче трябва да се преборите с голяма бюрокрация. Наблюденията показват, че това отнема около 6 месеца, но може да коства и години", предупреждава Петров. В даден етап може да се получи и отказ.

"Основният проблем е бюрокрацията. Не е толкова проблема инвестицията или скъпото оборудване или пък недостиг на инсталатори. Проблемът - най-големият, е бюрокрацията и със сигурност този процес трябва да се облекчи", обяснява Румен Петров.

У нас законодателството все още не предвижда уведомителен режим, при който да информирате институциите, че имате собствена електроцентрала едва след след като сте я изградили, подобно на страни като Гърция, Германия или Австрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Анонимен
    Всяка зима се преориентирам с отоплението.Само че като си купят хората климатици веднага ще се вдигне цената на тока. Това е България
  • 0
    4
    Отегчен
    Подлудяхте ли? Какво парно? От поне 10 години зими няма в България. Няма и да има. Забравете тия -20 градуса. Климатик е добре, но и една духалка върши работа.
  • 5
    3
    до 2
    Това бе най-бързо приетият закон в историята на държавата ни. Само за две седмици бе приет този закон за енергетиката по времето на "царя" и подлогата му Милко Ковачев. Впрочем Ковачев от много години си живее в къщата си на брега на женевското езеро. А хора, които от десетилетия не са стъпвали в България плащат колосални сметки за парно само защото си пазят по някоя панелка за старини.
  • 2
    2
    Ядосан
    Да се топли кой с каквото си иска! Премахнете това кожодерство "сградна инсталация"! Писна ми да плащам сметките на мрънкащи пенсионери и мързеливи безработни, които по цял ден прегръщат радиаторите!
  • 1
    1
    😎😎😎🙂
    Заради тази бюрокрация вървим 100 години назад.докога?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари