Новите врагове на Слави Трифонов

0
Основният противник на ИТН няма да са нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, нито главния прокурор Иван Гешев
Основният противник на ИТН няма да са нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, нито главния прокурор Иван Гешев

Кампанията (не)официално започна. Интервюто на Слави Трифонов пред Бойко Василев и БНТ положи ясния път за това в каква посока ще се движи "Има такъв народ" по време на борбата преди задаващите се нови предсрочни избори.

Защото, ако не друго, лидерът на ИТН е прав за едно - избори ще има. Ако БСП успее да събере подкрепа за кабинет, излъчен с техен мандат, ще е истинско чудо, граничещо с ходенето по вода, пише Александър Петров в Webcafe.bg.

Затова и политическите сили започват яростна подготовка за следващия вот - трети в рамките на малко над половин година. Междувременно, още преди президентът да е разпуснал парламента, кампанията вече започна.

И спокойно можем да кажем, че интервюто на Трифонов беше първия залп. Пред БНТ той постави основите за това как ще изглежда комуникацията на партията му по време на тази кампания, кои ще са противниците ѝ, какви ще са основните опорни точки, които ще се използват, и въобще каква роля ще играе ИТН в предизборната обстановка.

Той много директно показва каква ще е основната история, която ИТН ще разказва в следващите няколко месеца - че партията иска да прави чиста политика в името на интересите на суверена (тази толкова любима негова дума), но целият хаос от постоянно каращи се, дърлещи се сили в парламента им е попречил да го сторят.

Според Трифонов останалите партии се държат нелогично, непоследователно, измислят си причини да не го подкрепят и действат единствено водени от собствените си лични интересни, докато ИТН искат да вършат работа и да променят държавата.

Още повече - той зае една силно нападателна позиция. И ако това не е нещо ново предвид предишните две кампании на "Има такъв народ", когато Слави и хората му говореха за "война" и "изчегъртване", този път основният противник на формацията няма да са нито ГЕРБ, нито Бойко Борисов, нито главния прокурор Иван Гешев.

Напротив, в интервюто пред БНТ си пролича, че на тях Трифонов не обърна почти никакво внимание, те бяха съвсем бегло споменати. Основният фокус на критиките му беше поставен върху "Демократична България" с нейния лидер Христо Иванов, Мая Манолова и Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" (на няколко пъти, нарочно или не, лидерът на ИТН дори демонстрира трудности да си спомни как е цялото име на формацията), както и отчасти служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Причини за това има - "Има такъв народ" обра най-много негативи до момента за липсата на съставено правителство. ДБ и ИБНИ не отнасят далеч толкова критики, колкото партията на Слави, като в един момент демократите дори може да се оформят наистина като втора политическа сила.

За Трифонов и хората му е особено важно да отместят тази вина от себе си и да я прехвърлят върху някой друг, а логичният избор за това са ДБ и ИБНИ.

Именно това би трябвало да е и целта на тази уж между другото пусната новина, че Слави е провеждал лични срещи с Иванов и Манолова, на които да се обсъжда подкрепата за проектокабинета на ИТН.

В разказа му двамата политически лидери не дават ясна причина защо няма да подкрепят правителството, а се измъкват с "чувство за намеса на дългата ръка на ДПС" или с неясни и дори измрънкани аргументи.

Посланието на Трифонов е ясно - "те си търсят причини да не ни подкрепят". Един вид, ИТН са направили всичко по силите си да ги убедят честно и почтено в общата кауза, но ДБ и ИБНИ са предпочели да преследват някакви свои си лични интереси, вместо да откликнат.

Всичко това цели да даде усещането, че "не всичко е такова, каквото се вижда от медиите", че има нещо повече, скрита досега информация, която е пречила на избирателите да видят цялата истина и да разберат поведението на "Има такъв народ".

Този мотив си пролича и в коментара за служебните министри Кирил Петков и Асен Василев - не ИТН ги е търсил с оферта да станат редовни министри, а те сами са си го поискали от Слави, но това досега не се е казвало - това се опитва да внуши партийният лидер.

Тези критики срещу двамата министри също не са без причина - още от момента, в който стана ясно, че към тях е имало покана да продължат да заемат роля и в едно редовно правителство, се получи конфликтна ситуация. Тя беше влошена сериозно от изказванията на Тошко Йорданов, а сега това действа срещу "Има такъв народ".

Фактът, че ИТН е канила Петков и Василев за министри, а сега ги хули, създава противоречия в образа на партията, независимо колко потенциални проблеми с интелектуална собственост и двойни гражданства ще се намерят. Затова и е нужно този проблем да се адресира, за да престане да предоставя възможност за атаки.

Затова и сега се променя наративът - не ИТН са търсили министрите, те сами са дошли да си предложат услугите, а след това са започнали да се държат сякаш те определят нещата и те са важните.

В голямата си част това интервю имаше действително една цел - да подготви "Има такъв народ" за изборите.

Слави Трифонов много внимателно използва момента и националния ефир, за да положи основите на кампанията, да атакува, да оформя бъдещи опорни точки и да позиционира партията си. Та даже и да оставя отворени вратички за кооперация - с тези, които подобно в любовта, му дадат подкрепата си.

Въпросът е, че това е един доста агресивен ход. И в ръцете на Кирил Петков, на Христо Иванов и на Мая Манолова ще е имат възможността да отговорят на казаното от Трифонов. Вече в техните ръце е дали ще дадат достатъчно правдива алтернатива на това, което той е казал. И това ще определи вече накъде ще поеме кампанията.

За лидера на ИТН това интервю обаче беше възможността да започне борбата за гласове по свои собствени правила.

Ако трябва да сме честни обаче, след цялото това шоу, най-много спечели не Трифонов, а един друг партиен лидер, който от месеци насам се опитва да убеди околните, че без него и партията му политика не може да се прави.

Вероятно обаче за Слави това е допустима жертва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари