Нови текстове регламентират мерките срещу COVID-19

0
Здравните власти няма да имат правомощия за по-тежки мерки, като локдаун или спиране на работата на заведения, кина и театри
Здравните власти няма да имат правомощия за по-тежки мерки, като локдаун или спиране на работата на заведения, кина и театри Видео: NOVA

Промените ще бъдат гласувани в пленарна зала утре

Законът за здравето влезе на второ четене в ресорната комисия, информира NOVA

Текстовете регламентират как и кой ще въвежда мерки, след отпадането на извънредната епидемична обстановка.Идеята е здравният министър и директорите на РЗИ-тата в страната да налагат ограничения в случай на влошаване на ситуацията.Става дума само за временни мерки от общ характер – спазване на дистанция, както и носене на маски на закрити обществени места. Здравните власти няма да имат правомощия за по-тежки мерки, като локдаун или спиране на работата на заведения, кина и театри. 

В същото време мерките продължават да падат. От утре пристигащите от няколко европейски държави, плюс Израел и Египет, ще могат да влизат в България без да представят COVID сертификати.

От „Демократична България” предлагат Здравното министерство да изготви национални планове за реакция при заразни болести независимо дали заболяването е COVID-19. Идеятa повиши градуса  на напрежението в ресорната комисия.

“Mинистърът да разработва план, който да бъде част от правният мир, а не просто нещо, което някой някъде в някакъв кабинет разработва и този да се прилага и да има конкретика за всяко едно заболяване, с което нашата здравна система е атакувана”, заяви Александър  Симидчиев.

От опозицията разкритикуваха начина, по който е направено предложението между първо и второ четене. “Не може законопроект на второ четене съвършено различен да бъде приет с едно гласуване”, посочи Лъчезар Иванов, ГЕРБ.

 „Абсолютно са свързани предложенията на Симидчиев със закона и ми е неудобно да ви слушам просто … във всяко нещо, което правим вие слагате прът в колелото и започва да се търси някаква неудача”, заяви  Георги Михайлов, БСП.

„Не може такива кардинални промени да се представят без мотиви, без оценка за въздействие … по този начин се подлага под съмнение законодателния процес”, подчерта  Елена  Гунчева, „Възраждане”.

А от ДПС напуснаха залата. „Това, което управляващите не искат да кажат в закона има текстове, които казват, че до края на месец март тези допълнителни пари за добре свършена работа на практика след 31 март няма да ги има,това трябва да каже този законопроект, всичко друго е за отклоняване на вниманието”, категоричен беше Хасан Адемов.

В крайна сметка предложението в комисията беше прието. А медиците се очаква да продължат да получават парите за първа линия и в следващите три месеца.

„Реформата, която предлагаме, е тези пари да не се вземат, а да бъдат трансформирани под формата на реално увеличение на доходите и те да останат като заплащане”, посочи  Антон Тонев, председател на Здравната комисия.

„Обсъжда се цялостно повишаване на доходите на медицинските специалисти - доколкото ми е известно днес е подписан колективен трудов договор”, подчерта доц. д-р Васил Пандов от МЗ.

В сряда в пленарната зала предстои промените в Закона за здравето да бъдат гласувани на второ четене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари