Нови стандарти за детските градини

0
Министерството на образованието иска да въведе нов стандарт за предучилищно образование
Министерството на образованието иска да въведе нов стандарт за предучилищно образование

Министерството на образованието иска да въведе нов стандарт за предучилищно образование.

Ако работите на 8-часов работен ден, а пътят от местоработата до детската градина на детето ви е около час, от следващата учебна година ще трябва много да бързате.

Планираните промени предвиждат престоят на децата в детското заведение да не е повече от 10 часа. Промени има и в учебното съдържание, което трябва да усвоят децата. „И наредбата, и предложените за обсъждане образователни стандарти водят точно към това - превръщането на детската градина в училище”, каза проф. Елка Янакиева от катедра „Предучилищна педагогика” в Югозападния университет, цитирана от Бтв.

Екипът от министерството, изготвил промените, обаче е на противоположното мнение. Експертите смятат, че новите програми ще облекчат малчуганите.

„За първи път в самата наредба са заложени текстове, които насочват точно към начина на поднасяне на информацията - той да бъде игрови”, обясни Ваня Трайкова, експерт в Министерството на образованието.

Педагозите обаче предупреждават, че игровата форма на обучение не може да замести същинската игра. За пръв път се въвеждат полудневна и почасова форма на обучение в детските градини, а ако детето не посещава детска градина - родителите ще трябва да представят за одобрение от специална експертна комисия програма за неговото самостоятелно обучение и развитие.

Източник: Бтв
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари