Нови проучвания разбиват митовете за пушачите и Covid-19

0
Един от най-коментираните и спорни въпроси от началото на пандемията от коронавирус е как се отразява тютюнопушенето при евентуално заболяване
Един от най-коментираните и спорни въпроси от началото на пандемията от коронавирус е как се отразява тютюнопушенето при евентуално заболяване

Един от най-коментираните и спорни въпроси от началото на пандемията от коронавирус е как се отразява тютюнопушенето при евентуално заболяване.

Пушачите са рискова група за заболяване от Covid-19. Рискът пушачите да имат тежки симптоми на Covid-19 е 1,4 пъти по-висок, отколкото при непушачите. От друга страна 2.4 пъти е по-голяма вероятността пушачите, заболели от Covid-19 да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и по-висока смъртност в сравнение с непушачите. Това е заключението на авторите на метаанализа”, казва един от водещите специалисти по белодробни болести у нас д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, предаде БНР.

Д-р Ангелова е намерила и други проучвания от Южна Каролина и от Канада, които разглеждат ензим, с ключово значение за закачане на вируса към долните и към горните дихателни пътища и от тези данни става ясно, че по-малко рискови са бившите пушачи в сравнение с активните пушачи, т.е. бившите пушачи е по-малко вероятно да се разболеят от вируса, в сравнение с активните пушачи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари