Нови правила за влизане във Великобритания, Португалия и Канада

0
Мерките по света все повече се затягат
Мерките по света все повече се затягат Снимка: Pixabay

От днес, 15 февруари, Великобритания въвежда по-строги изисквания за влизащите в страната, сред които в някои случаи и карантиниране в хотел

По информация на посолството ни в Лондон от понеделник всички пристигащи във Великобритания от страните в т.нар. червен списък трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни, като изключение ще се прилага само за пристигащите от Ирландия, уточнява БГНЕС.

От 15 февруари британското правителство планира и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за COVID-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел).

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително.

Досега действащите изисквания не се променят и остават в сила, а именно - всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form, както и да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, както и да се подложат на 10-дневна карантина.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон. Българското външно министерство препоръчва на пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk.

Португалия

Всички пристигащи в Португалия от полунощ - 00:00 ч. на 15 февруари, независимо от гражданството, трябва преди качване в самолета да представят негативен резултат от PCR-тест, направен 72 часа преди това. Изключение се прави само за деца до 2-годишна възраст.

Онези граждани на Европейския съюз, на държавите от Шенгенското пространство, на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на изискването са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане ще бъдат упътени от компетентните органи да направят тест за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат резултата. За нарушението те носят и административно-наказателна отговорност, съгласно португалското законодателство.

Пътниците, които пристигат в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или държави от Шенген с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването в самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина след пристигане в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прави само при наложителни пътувания и престой в страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билет за обратно връщане.

Всички пътници, които влизат в континенталната част на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или преминават транзит, трябва да попълнят PASSENGER-LOCATOR формуляр. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

За Мадейра и Порто Санто важат следните изисквания. Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр ТУК! Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което продължават към мястото на настаняване и там ще останат в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат:

1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване;

2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали.

В тези случаи, разходите за настаняване са за сметка на пътника. Изключения се правят за деца до 12 години, пътници с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Всички пътници, които заминават за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове. Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган. Задължителните норми за Азорските острови не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон. Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента, заявиха от МВнР.

Канада

От днес се въвежда и задължително представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна граница (от САЩ). Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди влизането на територията на Канада. Негативният тест няма да отменя задължителната 14-дневна карантина.

От 22 февруари ще важи и мярката да се прави както тест на влизане в Канада по суша, така и към края на 14-дневната карантина.

Освен да представят задължителен отрицателен PCR или LAMP тест за коронавирус преди полет, от 22 февруари всички пътници, пристигащи със самолет в Канада, подлежат и на задължителни молекулярни тестове, които ще се извършват преди напускането на летището, на което са кацнали. Гражданите ще трябва да изчакват излизането на резултата от теста 3 дни за тяхна сметка в хотел, посочен от канадските власти, преди да изкарат остатъка от задължителната 14-дневна карантина в избрано от тях място. В края на самоизолацията гражданите ще подлежат на още един молекулярен тест.

Преди влизане в Канада всички пътници следва да представят на компетентните власти данни за контакт с тях и информация за провеждането на карантината, като за целта се използва интернет приложението ArriveCanApp, информираха от българското външно министерство.

За хотела ще бъде необходима предварителна резервация, като тя ще може да бъде направена от 18 февруари 2021 г. за специално определените за целта хотели. Те ще бъдат разположени около четирите международни летища, които в момента могат да приемат международни полети в Торонто, Монреал, Ванкувър и Калгари. Цените на хотелите ще бъдат различни, като ще включват престой, хотелски такси, храна и пътни разходи.

От МВнР напомнят, че от 3 февруари международните полети от Канада и до Канада се обслужват само от летище "Лестър Пиърсън" в Торонто, в Монреал – летище "Пиер Трюдо", международното летище на Ванкувър и международното летище на Калгари. От 7 януари 2021 г. е в сила и изискването за всички пътници, влизащи по въздух в Канада, и навършили 5-годишна възраст, да представят отрицателен COVID-19 тест: PCR или LAMP. Антигенни тестове не се приемат. Тестът трябва да е направен не повече от 72 часа преди полета, като резултатът се представя на авиопревозвача. Тестът не отменя задължителната 14-дневна карантина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари