Нови чиновници в общинските съвети

0
Искрен Веселинов внесе поправки в закона за увеличаване на независимостта на председателите на общинските съвети от кметовете
Искрен Веселинов внесе поправки в закона за увеличаване на независимостта на председателите на общинските съвети от кметовете

Допълнителна администрация ще подпомага работата на общинските съвети.

Това решиха депутатите след промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене, индормира Монитор.

Служителите в новите звена ще бъдат предлагани и на подчинение на председателя на общинския съвет, но ще бъдат назначавани и освобождавани от кмета на общината. Градоначалниците обаче няма да може да отхвърлят предложенията на председателите за назначаването или освобождаването на чиновници.

Поправките в закона, които увеличават независимостта на председателите на общинските съвети от кметовете, беше внесена от депутатите от Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, Емил Христов от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП. Звеното ще подпомага работата на общинския съвет и на неговите комисии и ще осъществява организационно-техническото и административно обслужване на тяхната дейност, е записано в промените.

Депутатите решиха още след прекратяване на правомощията им председателите на местните парламенти да могат да възстановяват предишната си длъжност, ако са работили във търговско дружество с 50% държавно или общинско участие. Ако длъжността е закрита, председателят на общинския съвет ще има право да заема друга равностойна длъжност в същото или в друго държавно или общинско учреждение или предприятие.

Вносителите на поправката се обосновават с разпоредби в Изборния кодекс, където по аналогичен начин е решен въпросът с народните представители, президентът и вицепрезидентът, евродепутатите и кметовете. На всички тях също им се гарантира връщането на предишната месторабота.  

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари