Нова технология ни казва кога да сменим гумите

0
Услугата SnapSkan изпраща резултатите от скенера по SMS или имейл
Услугата SnapSkan изпраща резултатите от скенера по SMS или имейл

Автомобилният производител Nokian Tyres представя първата в света революционна SnapSkan услуга, която установява състоянието на гумите на превозното средство по-добре и от самия шофьор.

SnapSkan е изцяло нов метод за измерване на дълбочината на протектора и състоянието на гумите благодарение на 3D сканираща технология. Автоматичният скенер, през който преминава автомобилът, анализира гумите, докато камера маркира превозното средство и неговия регистрационен номер.

Когато сканирането приключи, шофьорът може да поиска да получи резултатите безплатно по SMS или имейл. Технологията работи независимо от това на кой производител са гумите, какъв е автомобилът и не се нуждае от никакви допълнителни приспособления.

Услугата SnapSkan ще може да бъде използвана на най-различни места и точки от всекидневния маршрут на водачите – например паркинги. Услугата ще се осъществява в партньорство с веригата сервизни центрове Vianor, където всеки водач може да получи съвет и да закупи подходящите гуми. До техническото решение при технологията се стига след колаборация с Futurice и Affecto. 3D сканиращата технология е патент на British Sigmavision.

SnapSkan повишава информираността за състоянието на гумите

Изследвания показват, че около 25% от инцидентите с гуми се случват защото дълбочината на протектора е под критичния минимум. Премиум гумите и по-голямата дълбочина на протектора значително повишават безопасността при шофиране като намаляват спирачния път и подобряват устойчивостта на автомобила срещу аквапланинг. Шофирането с гуми в добро състояние дава на участниците в движението допълнително време за реакция. Новата технология SnapSkan бързо установява състоянието на гумите и изпраща ценната информация на шофьора по електронен път за секунди. Така шофьорът веднага разбира какво е състоянието на неговите гуми и може да реагира своевременно.

„Много хора не са наясно със състоянието на своите гуми и прагът за смяната им се оказва доста висок. Именно поради това разработихме тази нова технология, за да насочим вниманието на водачите към този толкова важен елемент от безопасността при шофиране. Всичко става по възможно най-лесния и бърз начин,“ пояснява Виле Никола, ръководител „Търговия на дребно“ за веригата Vianor.

Първият скенер SnapSkan ще се намира на входа на подземния паркинг Q-Park Iso Erottaja в Хелзинки, Финландия. В близко бъдеще още скенери ще бъдат разположени във Финландия, а в последствие и във всички сервизи на Vianor в страната. През идните години технологията ще бъде представена и в други държави.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари