Нова социална програма в общините

0
Хората в нужда ще бъдат обслужвани по домовете от медицинска сестра
Хората в нужда ще бъдат обслужвани по домовете от медицинска сестра Видео: БНТ

Нова програма на социалното министерство в помощ на възрастните хора и на хората с увреждания.

Социалният патронаж е насочен към всички общини в България. Идеята е хората, които са в затруднение, да имат достъп до здравеопазване. Общините могат да кандидатстват по програмата до края на февруари.

До 2 часа на ден на възрастните хора и хората с увреждания ще получават интегрирана здравна социална подкрепа. Или иначе казано - редовно посещение на медицинска сестра, както и съпътстваща услуга с домашен помощник или с личен асистент. Благодарение на програмата хората в нужда ще бъдат посетени, обслужени и консултирани, предава БНТ.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Например, една възрастна жена, която живее самотно, в по-голяма част от случаите това са и хора с увреждания, ползва редовно социалния патронаж, за да бъде подкрепена с топла храна, всеки един ден, в рамките на до два часа на ден, в зависимост от това какви са потребностите може да се посещава от медицинска сестра с домашен помощник.

Общият бюджет на програмата е 47 млн. лева и ще помогне на повече от 17 хиляди души. Средствата са разпределени между всички общини според процента на възрастните хора в населеното място, броят на хората с увреждания в него и наличието на болници. 

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Тези общини, където няма достатъчно болнични заведения получават повече пари. Както и каква е концентрацията на населените места в рамките на една община, защото понякога една община трябва да обслужва множество малки населени места, които са отдалечени едно от друго и прави самата услуга по-трудна.

В рамките на програмата здравното министерство трябва да разработи методология за предоставянето на услугата и как ще бъдат обучени екипите. Очаква се първите проекти да стартират през пролетта.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари