Нова канализационна система правят в два русенски квартала

2
Ще бъдат изградени 8 канализационни помпени станции
Ще бъдат изградени 8 канализационни помпени станции

8 канализационни помпени станции са предвидени за новата система в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“.

Това сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от този месец.

Канализационната система ще отвежда напълно битовите отпадъчни води от двата квартала, като части от нея се намират на по-ниско ниво от предвидения нов отвеждащ колектор, предава Русе инфо. Затова тези части ще се отводняват помпено от въпросните станции. Успоредно с това ще се изгради мрежа за събиране и отвеждане на атмосферните води, която ще се зауства в Русенски Лом.

Дъждовната мрежа обхваща само част от уличната мрежа на кварталите. 3 дъждовни колектора ще има в кв. „Средна кула“ и 1 – в кв. „Долапите“, а в зоните на периферията и естествен наклон на терена атмосферните води ще се отвеждат повърхностно по уличната регулация и ще се заустват във водоприемника.

Отвеждащ колектор ще събира водите от двата квартала, както и от главни и второстепенни зони в югозападната част на агломерацията, вливащи се в него по протежение на ул. „Св. Димитър Басарбовски“ и понастоящем заустени в Русенски Лом. Колекторът ще се яви естествено продължение на съществуващият Главен клон 1. По трасето на отвеждащия колектор ще се изградят 5 помпени станции.

Във всяка ще има сепарираща система за твърди отпадъци и наноси, конструирана така, че да се отделят твърдите механични примеси без да достигат до помпите.

Ще се изградят и 3 дъждопреливни шахти на съществуващите клонове за смесени отпадъчни води, чрез които ще се отдели битово – фекалния отток от тях и ще бъде насочен към новопроектирания отвеждащ колектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари