Нова измама: "Спешно. Обади ми се"

16
Русенци алармират за нова ало измама, която точи поне 30 лева от сметката на телефона
Русенци алармират за нова ало измама, която точи поне 30 лева от сметката на телефона

Русенци алармират за нова ало измама, която точи поне 30 лева от сметката на телефона

Каква е схемата – получава се СМС, в който тревожно се съобщава следното: "Спешно. Обади ми се". 

Номерът, на който трябва да се позвъни по спешност, е непознат, но мнозина могат да се хванат на въдицата, защото всеки има вероятно познат в трудна ситуация или беда и първосигнално може да си помисли, че е въпросният човек, който не може по някаква причина да пише от своя личен номер, пише БРЯГ.

Според цитирани източници от мобилни оператори, тази схема е нов вид измама. Ако реално се осъществи обаждане на посочения непознат телефонен номер, самото вдигане от другата страна се таксува за около 30 лв. Телефонните мошеници наемали телефонни линии с допълнително таксуване в държави като Албания и Македония.

Вероятно целта на схемаджиите е да зарибят по-младите, които имат навика и могат да си четат СМС-ите, за разлика от възрастните, които лесно падат в лапите на измамниците по добре познатите вече лъжи за помощ за болен, мним полицай и др.

Припомняме, че през 2015 г. зачестиха случаите на измами чрез СМС-и, осъществявани от Конго, Нигерия, Украйна, Македония. Тогава в текста се съобщаваше за печалба от 5000 долара. В този сюжет измамниците печелеха от генериране на суми по сметките на клиентите, върнали обаждане на посочения номер или изпратили кратко съобщение. При тази измама таргет групата на хванатите в капана бяха предимно възрастните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Желяз каменоff
    азь на непознати номера не вдигам
  • 8
    2
    Стоян
    ДОКАТО ИМА БАЛЪЦИ ЩЕ ИМА И ИЗМАМНИЦИ!!!
  • 14
    1
    спешно.
    обади ми се. закъсах в конго. номера ми е +0000000000000.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари