Нова формула: Помощите за отопление според типа на жилището

7
Близо 40% от домакинствата у нас студуват
Близо 40% от домакинствата у нас студуват

Близо 40% от домакинствата у нас студуват

Помощите за отопление ще се определят по нов начин, а не както досега - според доходите на домакинствата. В наредба, пусната за обществено обсъждане обаче, дали си енергийно беден се уточнява с още три групи условия.

За уязвимите потребители, освен социалния статус и дохода, ще се вземат предвид и потреблението в типово жилище, както и енергийната характеристика на самия апартамент или къща. Последното означава, че е определящо каква е сградата, дали е санирана, с какви уреди се отоплява човекът, пише „Телеграф“.

Формулата

Вече имаме дефиниция за енергийна бедност, която е изработена от голям екип от експерти. Тя е особено важна, тъй като след излизането на свободния пазар на електрическа енергия, което за битовите клиенти ще се случи през 2026 г., вероятно цените ще се вдигнат и огромен брой домакинства ще имат нужда от помощи за ток. „Дефиницията беше обсъждана много дълго в Комисията по енергийна бедност и енергийна ефективност, която беше основана към Консултативния съвет за европейската „Зелена сделка“. Създаването ѝ е задължение по една от директивите за енергийна ефективност на ЕС.

Почти година беше дискутирано изработването на нова формула, а доц. Теодора Пенева беше един от водещите експерти. Направени бяха много анализи на събраните данни, обсъждаха се различни варианти, които бяха и тествани“, коментира Тодор Галев, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Според него, тъй като досега помощите са се определяли само на база доходи, са се случвали изкривявания, като например семейство, което си топли басейна, да има основание за помощта, тъй като си наглася данъчната декларация със загуби. Друг вариант пък е възрастен с ниска пенсия да обитава добре санирана от неговите съседи сграда, в която и сметките за ток са по-ниски, но също може да получава пари за топло.

Критерии

Домакинствата в състояние на енергийна бедност се определят по три групи критерии. Първият е разполагаемият месечен доход. Той пък се определя от броя на членовете на семейството, от възрастта, дали има деца в домакинството, дали си пенсионер над 65 г. Принципно помощта ще се полага на тези, които след приспадане на месечните сметки за ток, останалият доход за издръжка е по-нисък от линията на бедност, която за тази година ще е 526 лв. Втората група критерии касаят характеристиката на жилището - вида на сградата, дали е панелен блок или нова кооперация и дали са направени някакви мерки за повишаване на енергийната ефективност.

Тук трябва да се отбележи, че изискването на ЕК е потреблението на енергия от домакинствата да се намали с почти една трета до 2030 г. Проблем у нас е обаче, че няма пълна информация колко домакинства са си санирали лично жилищата с нова дограма, изолация и др. Затова в дефиницията влизат пет типа сгради, като основната разделителна линия е преди и след 2010 г., тъй като за новите кооперации са въведени стандарти. Последният критерий е социален. Уязвими са хората над 65 г. самотно живеещи или с други, с доход след приспадане на сметките, равен или по-малък от линията на бедност.

Същото важи и за хора с увреждания с 50% и над 50% инвалидност, както и такива, които ползват помощни средства, изискващи електрическа енергия. В тази група влизат и всички, които са на месечни социални помощи, и такива, които отговарят на изискванията и вече получават помощи за топло. Енергийно бедни у нас са между 40 и 56% според различните изследвания. По време на изготвянето на дефиницията за енергийна бедност тестово е доказано, че те са между 38 и 43%, тоест почти половината от домакинствата у нас.

Орган

Големият въпрос е кой ще прилага дефиницията за енергийна бедност?“, посочи Тодор Галев. Според него наредбата се нуждае от промяна в съществуващото законодателство, за да стане действаща, иначе ще си остане на хартия. Той подчерта, че все още има много неясноти, но имаме и срок за усвояване на пари по Плана за възстановяване и устойчивост, а дефиницията за енергийна бедност е задължително условие. „Покрай това беше свършена подробна и полезна работа, бяха направени изчисления на база реални данни. В бъдеще данните могат да се събират автоматизирано и това, което сега хората доказват с хартиени декларации и документи, да става автоматично“, допълва Галев.

Омбудсманът Диана Ковачева: Няма яснота за свободния пазар на ток

Няма ясна визия на държавата как ще се осъществи пълната либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители, заяви в свое становище омбудсманът Диана Ковачева. Според нея не е направен задълбочен анализ за ползите и рисковете пред домакинствата. Тя посочва, че не е изготвена стратегия, която да информира, какво могат да очакват от промените. Ковачева настоява и да се даде ясно определение за върхово и невърхово натоварване на енергийната система, което ще се таксува „гъвкаво“. Проблем е и формулирането на едно домакинство дали това ще са членовете, които живеят в едно жилище по постоянен или по настоящ адрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    веселяците ми те
    какво сравнявате бре, икономистите?!? колко бил доларо, колко процента били нам кое си?!? Абе пишман икономистите, има един показател викат му покупателна способност, това е верния показател по който може да сравнявате! Ама то Дънинг и Крюгер няма да седят безработни я!
  • 5
    6
    Жаклинче, лелче
    Елементарна математика, лелче. Сега плащаш 7 % от дохода си за парно, а при соца тия 24 лв. са били 20-25 % от дохода ти тогава. А? Пък и кой ти е виновен, че разхищаваш и плащаш над 400 лв. месечно! Като ми заревете за соца поради късата ви памет кое колко е било и дали го е имало изобщо и ми иде да нападна Полша!
  • 4
    5
    До стареца носталгик 1
    Понеже бълваш змии и гущери за времето, когато се прекратиха престъпленията на червеното правителство на Жан Виденов и пенсията ти е била три долара - явно не си доволен, че точно г-н Костов ни върна нормалността, ти предлагам, понеже любимия ти комунизъм няма как да се върне, да проучиш как да станеш гражданин на Северна Корея, където пенсията ти отново ще бъде 3 (три) долара. Вие червените боклуци не сте виновни само за това, че нямате мозъци да разбирате защо нещо се случва и ревете за едното ви време, а и за това, че внушавате гнусната си тъмнокървава идеология на децата и внуците си.
  • 0
    4
    Жаклин
    Така е! Тока беше 5ст за киловат и не беше проблем хората да го плащат! Парното за 80 кв. беше 24лв. заедно с топлата вода, а сега плащам 100лв. само за тръбите. За какво говорим? Да сега взимам 1300лв, но консумативите са 1/3 от заплатата, кое е ок.
  • 6
    3
    до 2
    ами при тодор нямаше клошари по контейнерите, сичкото мангал работеше, а не беше на социалка и помощи за отопление нямаше, щото енергията беше евтина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари