Нов закон позволява на руската полиция да влиза в домове и коли по свое усмотрение

0
Законът предизвика вълна от негативни реакции
Законът предизвика вълна от негативни реакции Снимка: БГНЕС / архив

Законът предизвика вълна от негативни реакции

Русия увеличи значително правомощията на своята полиция с нов закон, гласуван днес в Държавната дума, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Новите правила разширяват правата на полицаите, които вече ще могат по свое усмотрение да обискират жилища и да влизат в автомобили. Превозните средства ще могат да бъдат отваряни в отсъствието на собственика, ако "има основания да се смята", че може да бъде осуетена терористична атака или че това е необходимо за гарантирането на обществената сигурност.

Законопроектът бе одобрен на първо четене през декември миналата година. Тогава формулировките за употреба на огнестрелно оръжие, които впоследствие бяха премахнати от проекта, предизвикаха смайване в обществото. Те предвиждаха полицаите да стрелят при извършване на арест, когато задържаното лице предприеме "някакво действие", което може да бъда възприето като заплаха за нападение.

И сега критици казват, че полицията ще има големи права по отношение на гражданите и тяхната собственост, без да се посочват ясни основания за това. Дейци на опозицията констатират, че новото законодателство създава предпоставки за консолидиране на произвола на полицията в Русия. Политологът Фьодор Крашенников изрази подозрение, че законодателната промяна се прави с цел предотвратяване на опозиционни протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари