Нов вариант на COVID-19 вдигна спешно СЗО на крак

1
При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло
При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло Снимка: The Associated Press

При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло

Световната здравна организация (СЗО) насрочи специална среща за петък, за да обсъди новия вариант на Covid-19, открит в Южна Африка, съобщи БНР.

"Все още не знаем много за този вариант. Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът", заяви техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове.

По-рано през деня южноафрикански учени заявиха, че са открили нов вариант на коронавируса с голям брой мутации и твърдят, че именно той е отговорен за нарастването на инфекциите в страната.

Междувременно министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид обяви, че Южна Африка и пет други африкански държави ще бъдат поставени в червения списък на Великобритания за пътуване поради новия вариант на Covid-19, който беше открит на африканския континент.

"От утре на обяд шест африкански държави ще бъдат добавени към червения списък, полетите ще бъдат временно забранени, а пътниците от Обединеното кралство трябва да се поставят под карантина“, написа Джавид в "Туитър".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук