Нов вариант на COVID-19 вдигна спешно СЗО на крак

1
При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло
При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло Снимка: The Associated Press

При него се наблюдават множество мутации на шипчестия протеин, който свързва вируса с клетките в човешкото тяло

Световната здравна организация (СЗО) насрочи специална среща за петък, за да обсъди новия вариант на Covid-19, открит в Южна Африка, съобщи БНР.

"Все още не знаем много за този вариант. Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът", заяви техническият ръководител на СЗО за Covid-19 Мария ван Керхове.

По-рано през деня южноафрикански учени заявиха, че са открили нов вариант на коронавируса с голям брой мутации и твърдят, че именно той е отговорен за нарастването на инфекциите в страната.

Междувременно министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид обяви, че Южна Африка и пет други африкански държави ще бъдат поставени в червения списък на Великобритания за пътуване поради новия вариант на Covid-19, който беше открит на африканския континент.

"От утре на обяд шест африкански държави ще бъдат добавени към червения списък, полетите ще бъдат временно забранени, а пътниците от Обединеното кралство трябва да се поставят под карантина“, написа Джавид в "Туитър".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари