Нов телескоп ще изследва тъмната материя

0
Той ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX
Той ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX Видео: NOVA

Той ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX

Европейската космическа агенция представи новия си космически телескоп, който ще изследва небето в опит да се разгадае тъмната материя и разширяването на Вселената, предаде NOVA.

Космическият апарат, наречен Евклид, има за цел да изгради 3D-карта на Вселената. Той ще заснеме галактики на разстояние 10 млрд. светлинни години и на повече от една трета от небето.

Учените се надяват, че новият телескоп ще позволи да се разбере по-добре как невидимите за човешкото око тъмна материя и тъмна енергия играят ролята в ускоряващото се разширяване на Вселената.

Телескопът ще бъде изстрелян през юли на борда на ракета Falcon 9, на SpaceX.

Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо, така че нещо я кара да го прави. Има много енергия, която не можем да видим и да обясним и я наричаме тъмна енергия. Космологията в момента е много вълнуваща: имаме тъмна материя, тъмна енергия, 95% от всичко там не можем да обясним, космологичните модели не работят съвсем добре и се надяваме, че Евклид ще направи огромен напредък в разбирането на всички тези въпроси”, каза Александър Шорт, ръководител на мисията Евклид.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    123
    Планетата лети подяволите вие си стрелкате телескопчета. Интересни сте много. Все едно да ми се подпали къщата а аз да стана да меся питка, вместо да я гася.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари