Български сорт люта чушка атакува световните пазари

0
Новият вид носи името "Български дух", вече е сертифициран, започва да се продава в Китай, Полша и у нас
Новият вид носи името "Български дух", вече е сертифициран, започва да се продава в Китай, Полша и у нас Снимка: agronovinite.com

Новият вид носи името "Български дух" и започва да се продава в Китай, Полша и у нас

Предприемчиви българи са създали ферма, в която отглеждат люти чушки и пробиват с продукцията си на световни пазари. Те са разработили в продължение на осем години нов сорт чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът вече е получил международен сертификат, че е записан във всички световни книги, като името на сорта е "Български дух". Това разказа пред телевизия Bloomberg Славена Родинова, собственик на фермата.  

"Много вълнуващ момент бе получаването на този сертификат, защото едно българско село, където е нашата ферма и където създадохме този сорт, беше наредено до мексикански и американски университети, в които множество учени се занимават само със създаване на нови сортове. В България максималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние създаваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо стандартно и е наистина причина за гордост", допълни тя.

Вече има интерес, както от чужбина, така и от България. Разработен е нов продукт със сорта "Български дух", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава под формата на хранителен продукт, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, съобщи Родинова. "Тази година започнахме, като за работата в Китай ни помага фактът, че нашите продукти имат история, а там това е изключително високо ценено. В Полша ни помага това, че продуктите ни са изключително иновативни и различни и почти нямат аналог на това, което правим в световен мащаб. Ние правим продукти само от чушки, не слагаме в тях допълнително нито други зеленчуци и плодове. Залагаме само на вкуса и лютивината на конкретен сорт люта чушка".

"За щастие лютата култура, лютите продукти в световен мащаб стават все по-популярни и модерни. Интересът към лютия вкус се засили и благодарение на пандемията, когато хората останаха вкъщи, започнаха да експериментират в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните вкусове", каза още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    dgd
    Ала бала глупости. От 9 млн овце преди 1989-та сега имаме 500 хил. От 60 000 пчелари 2007-ма сега са 12 000. Изкореняват яблъки и кайсии. Лозовите насаждения и те заминават. НО НЯМА СТРАШНО. ПРЕДПРИЕМЧИВИ ( това е важно да се каже, 'щото ако не си предприемчив лягай да умираш ) българи ще засипят света с 2 торби люти чушки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари