Нов ракетен кораб влезе на въоръжение в Черноморския флот на Русия

2
Корабът е въоръжен с ракети „Калибър“
Корабът е въоръжен с ракети „Калибър“ Снимка: ТАСС

Малкият ракетен кораб "Грайворон" официално влезе на въоръжение в Черноморския флот, предава TACC, цитирана от Агенция Фокус.

(Грайворон е град в Русия в Белгородска област на границата с Украйна – бел.ред.)

Тържествената церемония по издигане на знамето се състоя на кея в центъра на Севастопол. Преди това в храма „Архангел Михаил“ бе осветен Андреевският флаг на кораба това е един от основните храмове на Черноморския флот.

Поздравления за персонала за влизането на кораба (на въоръжение) в Черноморския флот. <...> Той стана деветият кораб от поредицата„ Буян-М “, възможностите на това оръжие са многократно и убедително демонстрирани на света от кораби на Черноморския флот и Каспийската флотилия по време на ракетни атаки срещу терористични позиции в Сирия ", - обърна се към екипажа началникът на Главния щаб(на флота) - първи заместник-главнокомандващ на руския флот Александър Витко.

Военнослужещи от Черноморския флот и граждани, представители на командването на Черноморския флот, градските власти, представители на производителя и свещенослужители от Руската православна църква се събраха на кея в чест на издигането на знамето на Грейворон.

Командирът на Черноморския флот Игор Осипов уточни, че през 2021 г. се планира да да бъдат приети на въоръжение още около 10 кораба и плавателни съда във флота.

Малките ракетни кораби по проект 21631, строени от 2010 г. насам за руския флот, са многофункционални кораби от класа "река-море". Те са оборудвани с най-модерните артилерийски, ракетни и радиотехнически оръжия, включително ракетната система Калибр-НК. "Грайворон" ще бъде четвъртият кораб от проект 21631 в Черно море. Като част от Черноморския флот екипажите на три кораба от този проект: „Вишний Волочек“, „Орехово-Зуево“ и „Ингушетия“ вече изпълняват поставените им задачи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари