Нов повод за напрежение в системата на МВР

0
Внезапното и неочаквано изчезване на пари в МВР не е прецедент
Внезапното и неочаквано изчезване на пари в МВР не е прецедент Снимка: БГНЕС / Архив

МВР забърка каша с нощния труд на полицаите.

Ръководството на МВР даде нов повод за напрежение в системата като се отметна от обещанието си за увеличение за парите за нощен труд на полицаите, пише Mediapool.bg.

В края на миналата година за обществено обсъждане бе публикувана заповед на вътрешния министър Младен Маринов, която предвиждаше увеличаване на ставките от 25 ст. на 50 ст. за всеки час нощен труд. Сега обаче на сайта на ведомството се появи нов вариант, според който парите се запазват на сегашните нива – 25 ст. на час.

От мотивите към заповедта не става ясно защо само за малко повече от 2 месеца ръководството на МВР кардинално е променило решението си. Обяснението е прозаично – няма пари. Но не става ясно къде са изчезнали те от декември до сега.

"При първоначалното публикуване на проекта бяха определени по-високи размери на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч. и за времето на разположение. След направения отново разчет на утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател "Персонал", се установи, че към този момент това няма да бъде възможно", пише в новата заповед.

Новата заповед със сигурност ще предизвика реакция от синдикатите в МВР. Засега не е ясно каква ще е тя. Ръководството и профсъюзите обаче имат дълга история на скандали и съдебни битки точно по темата с нощния труд.

Колко струва?

За повишаване от 25 ст. на 50 ст. са нужни около 5 млн. лв. Това е малка сума на фона на бюджета от над 1 млрд. лв., които МВР харчи всяка година. 90% от тях отиват за заплати.

Оказва се, че точно тези 5 млн. лв. липсват. А действаща заповед за нощния труд задължително трябва да има. В противен случай полицаите могат да изгубят и получаваните в момента 25 ст. на час.

"Неиздаването на заповед, с която да бъдат определени размерите на допълнителните възнаграждения за научна степен, за полагане на труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., за полагане на труд на официални празници, за времето на разположение и за изпълнение на специфични служебни дейности води до обективна невъзможност тези възнаграждения да бъдат изплащани", пише в мотивите към заповедта.

В съда

Миналата година най-големият полицейски синдикат – СФСМВР – спечели дело срещу предишно намаляване на парите за нощния труд. Жалбата бе подадена, след като бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова намали ставката от 35 ст. на 25 ст. След отмяната на заповедта ѝ МВР бе принудено да изплати на служителите разликата в парите за около 2 години назад.

Парите редовно изчезват

Внезапното и неочаквано изчезване на пари в МВР не е прецедент, особено когато става дума за допълнителни средства за служителите. В края на миналата година избухна скандал, след като ръководството обяви, че служителите ще вземат само по 100 лв. за Коледа, въпреки че в началото годината премиерът Бойко Борисов им обеща 100 млн. лв. повече за заплати, а предишният коледен бонус бе 480 лв.

Обяснението бе, че са назначавани нови служители, на които също трябва да се плащат заплати и затова не са останали пари за по-големи бонуси. Само пет дни по-късно се намериха 20 млн. лв., с които бонусът бе увеличен до искания от служителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари