Нов метод щади онкоболните пациенти в Русе

1

В Университетската болница "Канев" в Русе се прилага нов за лечебното заведение метод, който е за удобство на пациентите на химиотерапия.

Това съобщи д-р Йосиф Новаков - заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев".

Става дума за т.нар. "порт за постоянен венозен достъп". Чрез местна упойка той се имплантира в централен кръвоносен съд в областта между шията и сърцето. Така през него могат да се вливат лекарства в голям обем. 

Д-р Милен Томов - съдов хирург, обясни, че обикновеният абокат периодично трябва да се сменя. Предимството на централния венозен катетър, когато се имплантира, е, че може да остане в тялото до пет години. Спестява много неудобства на пациентите - като многократно убождане с игли и поставяне на абокати, понижава агресивния и дразнещ ефект на медикамента върху кръвоносния съд. Чрез него може да се вземе и кръв за изследване.

Процедурата е безплатна и се поема от Здравната каса. 

Д-р Йосиф Новаков, заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Канев", заяви, че тези порт системи са безопасни. 

"Тази нова за нашата болница методика се въвежда като част от желанието ни да организираме най-добрите грижи за пациентите. Това е част от изпълняването на дълга ни към онази група пациенти, които са сериозно уязвими, на които им предстои дълъг и труден път", каза Новаков.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари