Нов метод предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност

2
Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК
Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК

Все по-успешно у нас навлиза нов метод на физиологична електрокардиостимулация, явяващ се алтернатива на познатата до сега конвенционална стимулация на дясна камера.

Трима пациенти от началото на 2023 г. в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са преминали успешно през технологично иновативна процедура, състояща се в електрокардиостимулация на снопа на лявото бедро. Манипулациите са извършени от екипа на проф. Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”.

Интервенцията представлява стимулация, при която със специален 3D интродюсер се въвежда електрод с активна фиксация в септума и под електрофизиологичен контрол се захваща сигнал от лявото бедро на проводната система на сърцето.

Предимството на новия метод е, че е напълно физиологичен, като се стимулира директно проводната система на сърцето, докато при стандартната терапия с конвенционални стимулации се извършва от върха на дясната камера и се стимулира мускулатурата и впоследствие съществува риск от предизвикване на пейсмейкърна индуцирана кардиомиопатия, която може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Самата манипулация е рутинна, също както при поставяне на обикновен пейсмейкър, само че електродът се имплантира на специфично място и има електрофизиологичен контрол на захващането на бедрото. Процедурата се реимбурсира 100% от НЗОК.

Имплантацията на стимулатор със стимулация на лявото бедро, може да се приложи при голям процент от пациентите, нуждаещи се от постоянен пейсмейкър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари