Ако не сте доволни от личния си лекар, сменете го сега!

0
Не трябва да уведомявате сегашния си доктор, а само да отидете при друг със здравна книжка и молба
Не трябва да уведомявате сегашния си доктор, а само да отидете при друг със здравна книжка и молба

Не трябва да уведомявате сегашния си доктор, а само да отидете при друг със здравна книжка и молба

През декември здравноосигурените пациенти, които са недоволни от личния си лекар, могат да го сменят с друг. Процедурата е лесна и не трябва да се уведомява сегашния доктор, защото той ще бъде информиран по служебен път от Здравната каса.

Първото, което пациентите, решени да се окажат от джипито си, трябва да направят, е да изберат друг лекар, който е сключил договор с НЗОК. Следваща стъпка е да купят от книжарници в болниците или поликлиниките специален формуляр и да намерят синята си здравна книжка. Накрая е нужно само да отидат при избрания си нов общопрактикуващ доктор и да си подадат документите.

Важно е пациентите да знаят, че дори да са изпълнили всички условия, новото джипи има право да не ги приеме. Причините за отказ може да са различни: лекарят има твърде много настоящи пациенти; не смята, че кандидатите са в близкия до поликлиниката му регион. Много хора се оплакват, че са били върнати от доктори, които не искали да отнемат пациенти на свои колеги от същата болница. По-възрастни хора пък трудно се прехвърлят при ново джипи, защото част от медицинските лица не искали да приемат болни и стари хора. Друга честа причина докторите да не пожелаят да запишат са личните съображение на самия лекар.

Пациентите пък споделят, че решават за сменят общопрактикуващия си доктор, защото той не им осигурява очакваното лечения. Най-честите оплаквания са, че джипитата не предписвали силни лекарства при тежки заболявания, което довеждало до усложнения. Други пък се оплакват, че личният им лекар винаги им отказвал направления за прегледи с оправданието, че ги пази за спешни случаи.

От НЗОК отбелязват, че при доказани тежки разминавания между очакванията на пациента и работата на лекаря, хората могат да сменят джипито си и извън двата определени по закон срока. Те са през юни и декември всяка година, през които не е нужна конкретна причина за смяна да общопрактикуващия лечител.

През останалата част от година пациентите имат право да си изберат друг, но отговарят на две условия. При отказ от лечение, неразбирателство с доктора, грешна диагноза или други здравни проблеми, пациентите през цялата година могат да изпратят молба до районното представителство на Здравната каса. Оттам ще направят проверка по сигнала и в едномесечен срок ще излязат със становище дали разрешават смята на джипито извън законния срок.

Друго изключение се прави при смяна на адресна регистрация, но тя трябва да е от един град в друг. Тогава пациентите трябва да си намерят лекар в новото си населено място, след което да обсъдят с него дали ще ги приеме.

Важно е да се знае, че студентите, които учат в друг от родния си град, могат да имат лекар в населеното място на университета си без да представят адресна регистрация. Това обаче трябва да стане в законния срок – през юни и декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари