Норвегия пази границата си: Щом Русия показва мускули, ще отвърнем със същото!

0

Норвегия има 200 км граница с Русия, която напоследък се контролира много по-интензивно. Щом Русия показва мускули, ще отвърнем със същото, казват норвежците. Те се опасяват и за сигурността си, и за икономиката си.

Норвежките граничари патрулират с моторни шейни по протежението на границата с Русия, която е сравнително къса - към 200 километра. Но и на това място се усеща, че от началото на войната в Украйна насам са настъпили промени, пише Дойче Веле.

"Тук е особено, защото Русия е изключително близо", казва граничарката Емили Енгелиен. "Контролираме границата и внимаваме да няма нелегални преминавания. Вижда се, че сме тук и сме в постоянна готовност да реагираме."

Как санкциите срещу Русия удрят и Норвегия

Засега в "ничията земя" между Норвегия и Русия е спокойно. Но в граничния град Киркенес край Баренцово море, където живеят около 3,5 хиляди души, е по-различно. Големият съсед е толкова близо, че дори част от табелите с имената на улиците са и на двата езика. В края на 1980-те там бе построена голяма корабостроителница. Студената война бе отминала, разведряването се усещаше. Бизнесът от двете страни на границата в продължение на години вървеше отлично.

Големите руски риболовни траулери от Северно море и до днес идват за ремонт в Киркенес. Корабостроителницата е най-важният работодател в региона. Но санкциите, насочени към Путин и неговия режим, удрят и норвежкото предприятие.

Откакто Русия беше изключена от системата за международни разплащания SWIFT, руските клиенти вече не могат да плащат, казва директорът на корабостроителницата Грегер Мансверк, сочейки към един колям гораб. "Той трябваше да отплава след два дни, а на негово място да дойде друг. Но ние не знаем дали руският клиент изобщо е в състояние да плати дори аванса."

В корабостроителницата работят към 100 души. Поръчки има предостатъчно, но въпреки това част от хората сега навярно ще загубят работните си места. От Мурманск пристигат не само кораби за ремонт - и много руски работници са се преселили в Норвегия, защото имат по-добри изгледи за работа. Разказват, че са успели да оцелеят след двете години на пандемия, но санкциите срещу Русия сега могат да се окажат фатални за тях.

Правителството обещава помощ

Норвежкият министър на икономиката Ян Кристиан Вестре на два пъти вече идва от Осло, за да разговаря с големите работодатели, които настояват за подкрепа от държавата. Вестре обещава помощ, но казва : "Ситуацията е драматична. Тукашните предприятия правят голям оборот от руски клиенти. Затова е важно да се запазят работните места на хората в граничния регион." Предвидено е корабостроителницата и останалите предприятия да получат улеснен достъп до кредити, за да се справят с кризата.

Хората в Норвегия се безпокоят не само за икономиката си. Ситуацията със сигурността се промени радикално след началото на войната в Украйна. Във фиордите в западната част на Норвегия на всеки две години се провеждат учения за отбраната на страната. Но тази година учението "Cold Response" ( "Студен отговор") се провежда точно във времето на големия конфликт между НАТО и Русия. Войниците, които участват в учението, са 30 000. Маневрите им са само на 800 км от Русия.

Норвегия отвръща на Русия

Навремето е имало и съвместни учения с Русия, но сега всичко е друго, посочва контрадмирал Руне Андерсен. "Това е съвсем нова ситуация, с която започва нова ера за европейската политика на сигурност. Правилно и важно е повече държави от НАТО като Норвегия и Германия да укрепят въоръжените си сили. Необходимо е и задълбочаване на сътрудничеството в бъдеще."

Арктика е богата на суровини, борбата за които тече отдавна. Русия предявява претенции и демонстрира военно присъствие. Поради това и Норвегия има намерение да отвърне по същия начин.

Граничарката Емили Енгелиен разказва, че семейството ѝ в Осло постоянно я пита защо е избрала да служи точно на това място. "Близките ми смятат, че тук не е достатъчно сигурно - и те се тревожат от войната в Украйна. Затова редовно ме питат как съм. Но аз всеки път им казвам, че съм добре."

Военната служба на Енгелиен би трябвало да приключи след няколко седмици, но тя смята да я удължи с половин година - просто времената са твърде напрегнати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Свети Унуфри
    Тия джендъри какво се дървят не знам. Първо да се научат как се държи пушка.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари