Финландия започва да изгражда ограда по границата с Русия

1
Финладия има 1340-километрова граница с Русия
Финладия има 1340-километрова граница с Русия Снимка: iStock

Финладия има 1340-километрова граница с Русия

Изграждането на планираната ограда по граница на Финландия с Русия ще започне в началото на следващата година, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на финландската гранична охрана. Хелзинки предприема това действия на фона на опасенията в скандинавската държава относно променящата се среда на сигурност в Европа, предава БТА.

Първоначалният трикилометров участък от оградата ще бъде изграден на пропусквателния пункт в източния град Иматра до лятото на 2023 г. Впоследствие оградата в този участък ще достигне максимална дължина от 200 километра.

Финладия има 1340-километрова граница с Русия - най-дългата сред членовете на Европейския съюз, отбелязва АП.

През октомври финландската министър-председателка Сана Марин заяви, че сред законодателите е бил постигнат консенсус за изграждането на ограда, която да покрива някои части от границата с Русия. Проектът се оценява на общо 380 милиона евро и се планира да бъде завършен до края на 2026 г.

Основната цел на оградата ще бъде да помага на граничните власти да наблюдават и предотвратяват евентуална широкомащабна нелегална миграция, твърди Марин.

Нейното правителство не се е позовало публично на войната на Русия в Украйна или на решението на Финландия да се присъедини към НАТО като причина за изграждането на съоръжението по границата. Хелзинки обаче е обезпокоен от развитието на събитията както в Русия, така и в Украйна, а също и от заплахите на Москва за ответни мерки, ако скандинавската страна се присъедини към алианса.

Политици и експерти твърдят, че не е разумно, а дори и възможно, да се издигне ограда по цялата дължина на източната граница на Финландия, която преминава предимно през гъсти гори. На някои места границата между двете страни е обозначена само с няколко дървени стълбове с ниски огради, предназначени да спират преминаването на добитък.

Оградата, първоначално предложена от финландските гранични власти, ще бъде изградена на етапи, всеки от които с дължина между 5 до 52 километра. Тя ще бъде издигната предимно в югоизточната част на Финландия, където се осъществява по-голямата част от граничния трафик към и от Русия. Кратки участъци ще бъдат построени и в северния район Карелия и в района на Лапландия в Арктика.

Полковник Веса Блумквист, командир на граничната охрана в Югоизточна Финландия, заяви, че след като бъде изцяло завършена, оградата ще засили значително граничния контрол. "Оградата дава на патрулите на граничните власти повече време за реакция, като разкрива движението на хора и го предотвратява, забавя и насочва", заяви Блумквист в изявление.

Оградата ще бъде с височина от 3 метра и ще завършва с бодлива тел. Освен интензивно патрулиране финландската гранична охрана използва електронни и други устройства, за да наблюдава движението по границата, уточни АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    123
    скапани Фински алкохолици. стройте я тази ограда откъм друга страна, че от там ще дойдат настъпващите талибани и ще го начукат в белите задници на щерките ви. тъпа нация.
  • 4
    6
    до 5
    И как е победила във руско -финската война когато тогава губи територии?:) Намеквам за Карелия.
  • 1
    5
    Мнение
    Ее стига сега де нали Финландия вече победи Русия във война веднъж. Защо им е пък ограда по протежение на 1340 километровата граница? А да вярно, сетих се защото се страхуват РФ по площ е стотици пъти по-голяма по територия.
  • 4
    4
    До 3
    За ваша информация – всички живееше в държавата плащаме доста данъци. Като почнете от ДДС – 20 % на всяка покупка, акцизи, мита, такси ... Лично аз не мисля, че получавам нещо съществено за парите които плащам като данъци, такси и други.
  • -1
    3
    до 2
    Ох ти колко ценен данакоплатец си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари