Нормално ли е да имаме разлика в кръвното налягане на двете ръце?

1
Това може да е предупредителен знак
Това може да е предупредителен знак

Международен екип от учени установи, че разликата в кръвното налягане, измерена в дясната и лявата ръка, може да показва висок риск от инсулт, инфаркт и ранна смърт.

Този нов предупредителен знак се съобщава в статия, публикувана в списанието Хипертония, цитирано от zdrave.to.

Изследователите проведоха мета-анализ на 24 различни проучвания, в които участваха около 54 хиляди души от Европа, САЩ, Африка и Азия. 

Експертите разгледаха данните за разликата в кръвното налягане между ръцете и проследиха броя на смъртните случаи, инфарктите и инсултите, настъпили в продължение на десет години.

Значителна разлика между показанията на систолното (горното) кръвно налягане в двете рамена може да показва стесняване или скованост на артериите, което може да повлияе на кръвния поток. 

Оказа се, че всеки допълнителен милиметър живачна разлика увеличава риска от ангина, инфаркт или инсулт с един процент през следващите 10 години. В този случай 10 милиметра живачен стълб на разликата е горната граница на нормата.

Превишаването на нормата се наблюдава при 11 процента от хората с високо кръвно налягане, което съответства на четири процента от населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук