НОИ установи опити за измама с Държавното обществено осигуряване

0
Eкспертите в Кюстендил попадат на осигурителни данни от 1997 г., но върху бланка, чийто образец е утвърден чак през 2006 г.
Eкспертите в Кюстендил попадат на осигурителни данни от 1997 г., но върху бланка, чийто образец е утвърден чак през 2006 г. Снимка: БГНЕС / Архив

В Кюстендил попадат на осигурителни данни от 1997 г. вписани в бланка от 2006 г.

Експертите на Националния осигурителен институт (НОИ) установяват фрапиращи случаи на опити за злоупотреба с фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО), информира bTV.

В последния информационен бюлетин на НОИ, публикуван на сайта на институцията, е описан случай, при който експертите в Кюстендил попадат на осигурителни данни от 1997 г., но върху бланка, чийто образец е утвърден чак през 2006 г.

Гражданин подава заявление за отпускане на пенсия и представя трудова книжка с вписан трудов стаж в дружество от бъдещето, защото попълненият в документа период е с начало две години и четири месеца преди регистрирането на самото дружество. Нещо повече - положен е печат, че осигурителният стаж е равен на зачетения трудов стаж, като е посочено, че е до декември 1999 г.

"Дребната" документална подробност, която спъва опита за измама е, че подобни вписвания се правят едва от началото на 2003 г.

Друг кандидат за пенсия представя формуляр за доказване на осигурителен стаж, издаден от софийски осигурител за периода 1 януари 1995 г. - 31 декември 1997 г. Проверката на достоверността показва не само, че липсват подобни данни в регистъра на осигурените лица, където се попълват всички осигурителни данни от началото на 1997 г., но и самият документ е антидатиран - данните са попълнени на бланка, която е утвърдена чак през 2006 г.

В анализа са описани и други злоупотреби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук