Нивото на река Дунав край Русе е минус 32

2
Нивото на реката продължава да пада и задържа блокираните кораби край Свищов
Нивото на реката продължава да пада и задържа блокираните кораби край Свищов Видео: БНТ

Край Русе е минус 32, а край Свищов - минус 12 спрямо основната кота нула. Именно там - между Свищов и Белене, вчера са заседнали два сръбски кораба. Те са блокирали останалите плавателни съдове, които плават под сръбски и румънски флаг.

Има обаче и блокирани кораби на "Параходство Българско речно плаване", предава БНТ.

Капитан Румен Христов, главен диспечер в параходството: Ситуацията в Свищов е сложна. Това се наложи от преди две седмици от рязкото понижение на водното ниво. В момента в района на Свищов и Никопол имаме три кораба, които изчакват. Други фирми имат също доста кораби, които изчакват подобрение на водното ниво. То обаче е доста ниско, за да позволи преминаване.

Разходите от престоите на корабите са значителни.

Кап. Румен Христов: Забавя се превозът на товари. Правят се големи допълнителни разходи. Темповете се забавят. Неприятното е, че не се знае колко време ще продължи ниският воден стоеж. Имаме информация, че следващата седмица ще има подобрение на водното ниво.

Павлин Цонев, изп. директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав: Ние даваме малко по-ниски стойности, които да ограничават корабоплавателите, за да няма засядане. Но, тъй като голяма част от тях проявят недисциплинираност и се опитват с много по-голямо газене на съдовете да преминават. Това естествено води до засядане и период, в който корабоплаването е затруднено или ограничено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари