Николай Василев: Ще имаме най-драматичният дефицит в историята

0
Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите
Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите Снимка: bTV, стоп кадър

"Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, това прогнозира бившият икономически министър Николай Василев в „Тази сутрин“ по bTV

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите.

Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.

Според него инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Още някой
    Така става, като народа е прост и гласува за всеки палячо, който му пробутат. Защото тя задкулисната игра е друга и учасниците са все същите, само се сменят куклите на конци за да си мисли народа, че "промяната продължава", а всъщност подмяната продължава.
  • 2
    1
    Н.Ц.В.
    Не съм симпатизант на Василев , но тук е 100% прав ! С тези ПИШЛЕМЕТА ,народът ще гризне дръвцето , но и патакламата е сигурна !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари