Николай Радулов: МВР и прокуратурата си противоречат

0
Според МВР престъпленията у нас намаляват, а според прокуратурата престъпленията просто не са регистрирани
Според МВР престъпленията у нас намаляват, а според прокуратурата престъпленията просто не са регистрирани

"МВР и Прокуратурата са на противоположни мнения за резултатите за престъпленията и разкриваемостта им."

Това каза проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР, предава Агенция Фокус. Той уточни, че според МВР престъпленията у нас намаляват, а разкриваемостта се увеличава, а според Прокуратурата намалява единствено регистрираната престъпност. Друг ключов проблем, според него, е липсата на доверие в органите на реда, тъй като безрезултатността отказва гражданите да сигнализират.

Става дума за това какъв е подходът към регистрацията на престъпленията и на какво е подчинен той – на проактивна дейност или на една добра статистика, която всеки ден ще показва как престъпленията намаляват – в противовес, разбира се, на това, което виждаме всеки ден. Проблемът дори не е каква е разкриваемостта – важното е, че всяко престъпление, за което е известно, се регистрира и само така по него може да се работи.

И при най-доброто желание, и при най-висок клас специалисти, ако едно престъпление не се регистрира, толкова повече хора губят доверие, а самата статистика се подобрява, за разлика от реалността. Ето това е проблемът и е крайно време да се намери министър, който поне да опита да направи преформатиране на начина на регистриране на престъпленията, за да имаме една що-годе нормална картина за това, което става в страната“, обясни експертът.

Мерки за предотвратяването на случаи като четворното убийство в Каспичан се взимат едва след като жертвите са налице, коментира проф. Николай Радулов. Това е поредният случай, в който става въпрос за капацитет за навременно действие, а именно всичко да се гледа през призмата на проактивност, уточни експертът.

Според него мерките трябва да влизат в сила тогава, когато може да бъде избегнат трагичният резултат.

"Не е достатъчен и ефикасен само профилактичният ефект, който разследването на такова убийство и разкриването на извършителите има върху други потенциални престъпници", каза още проф. Радулов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари