Николай Николов: Трябва да раздаваме униформи, не пари!

0
В пожарната по-сериозен е въпросът с личните предпазни средства
В пожарната по-сериозен е въпросът с личните предпазни средства Снимка: БГНЕС

"Ние като министерство трябва да раздаваме униформи на пожарникарите, а не пари", каза в Благоевград главен комисар Николай Николов.

Директорът на ГД ПБЗН присъства на откриването на първата санирана в страната сграда на пожарната в Благоевград, предаде БГНЕС.

По обяд днес в Районна служба „ПБЗН-Благоевград” се състоя официална церемония за откриването на санираната сграда на пожарната по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение“. На откриването присъстваха директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, Анжелина Тотева-началник на кабинета на министъра на вътрешните работи, Областният управител Бисер Михайлов, директорът на ОД МВР - Благоевград Николай Хаджиев, директорът на ОД ПБЗН Георги Пармаков, кметът д-р Атанас Камбитов, председателя на ОбС Радослав Тасков и др.

„В публичното пространство много се говори за униформите, но тя е това в което съм облечен аз и моите колеги, правителството отдели финансови средства и към момента почти всички пожарникари на които не им бяха изплащани пари за дрехи са си ги получили. Това обаче не решава въпроса, ние като министерство не трябва да направим така, че не да раздаваме пари, а да раздаваме униформи на пожарникарите.

В пожарната по-сериозен е въпросът с личните предпазни средства. В последните години над 7 000 комплекта са доставени, но това не е достатъчно. Проблемът е, че те се износват и с право колегите ми искат по-висока степен на защита и ние сме длъжни да им я дадем и го правим. В момента тече една обществена поръчка на стойност 200 000 лв., за закупуване на лични предпазни средства, а съвсем скоро ще обявя още една за 500 000 лв, те са за закупуване на пожарникарски дрехи. Разказвам ви всичко това, защото смятам че исканията на колегите в тази част са напълно основателни. Ние сме длъжни да направим така, че да защитим живота им. Минаха времената когато в нашата пожарна се дежуреше с брезентови дрехи и нямахме претенции. Сега вече като членове на клуба на богатите и ние би трябвало да имаме надеждни и хубави и лични предпазни средства”, обоснова се директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Според него трите основни неща са професионална подготовка, лични предпазни средства и обучение на хората.

Над 80 на сто от техниката ни е подменена, изцяло нова и оборудвана по европейски критерии, разполагаме с изключително добре подготвени хора. Проблем представлява недостатъчния им брой-толкова, колкото ние бихме желали да имаме,за да бъдем във всеки един момент високоефективни и по-качествени в работата си”, допълни Главният комисар. Той каза,че през последното денонощие в страната няма пожари, които да будят тревога.

Водосветът отслужиха отец Андон и отец Петър, като първият благослови личния състав. Лентата прерязаха Николов, Тотева, кметът Камбитов и областния управител, а менчето с вода лисна началникът на кабинета на министър Валентин Радев.

Санирането на сградата започна с водосвет на 17 февруари т.г., тогава бе обявен и бюджета на проекта-586 500 лв.

Проектът включва въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на РСПБЗН - Благоевград и осигуряване на достъп до сградата на хора с увреждания и се реализира в резултат на подписано партньорско споразумение между община Благоевград и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

С реализацията на проектните дейности ще се постигне повишаване на енергийната ефективност и редуциране на енергопотреблението в сградата. Ще бъдат осигурени и по-добри условия на работа на служителите на РСПБЗН - Благоевград, екологична и енергийно-ефективна работна среда и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари